Lajčák: Obnovené mierové rokovania o Sýrii sú dôvod pre opatrný optimizmus

NETKY.SK • 14 Marec 2016, 20:52 • 2 min
Lajčák: Obnovené mierové rokovania o Sýrii sú dôvod pre opatrný optimizmus

BRUSEL - Obnovené mierové rozhovory v Ženeve medzi sýrskou vládou a opozíciou skrývajú v sebe veľa "nášľapných mín", aj napriek tomu je však dôvod na optimizmus. Uviedol to šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák v rámci dnešného zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli.

slovakia

left justify in out

Situácia v Sýrii nebola dnes témou pracovných rozhovorov na Rade ministrov, EÚ však podľa Lajčáka pozorne sleduje obnovené mierové rokovania medzi predstaviteľmi režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada a sýrskymi povstalcami.

 

"Tam je také množstvo nášľapných mín, že sa prechádzame po mínovom poli," opísal situáciu, s ktorou sa musia popasovať vyjednávači v Ženeve.

 

Na druhej strane však podľa Lajčáka existuje dôvod k opatrnému optimizmu. Podľa jeho slov sa dnešné obnovenie mierových rokovaní deje na pozadí krehkého prímeria, ktoré samo o sebe je pozitívnym faktorom.

 

"Všetci si uvedomujú, že to prímerie je krehké, že je porušované, ale existuje. Bezpečnostná situácia sa zlepšila, aj nádej na politické riešenie konfliktu je vyššia. V zásade je pocit, že čím dlhšie sa podarí tento stav udržať, tým menšia bude ochota sa vrátiť ku konfrontácii, takže využime tento moment, ktorý teraz máme," uviedol Lajčák v závere.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies