Lajčák: O možnom rozšírení NATO na septembrovom summite sa rozhodne v júni

NETKY.SK • 2 Apríl 2014, 08:11 • 2 min
Lajčák: O možnom rozšírení NATO na septembrovom summite sa rozhodne v júni

BRUSEL - Z hľadiska Slovenska je dôležité, že Severoatlantická aliancia aj naďalej zastáva politiku otvorených dverí. Uviedol dnes minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák v súvislosti so slávnostným pripomenutím si troch etáp rozširovania aliancie v Bruseli.

slovakia

left justify in out

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen dnes v rámci konferencie ministrov zahraničných vecí NATO pripomenul, že 28-členná aliancia má dôvod na oslavu, pretože 1. apríla pred piatimi rokmi sa uskutočnila posledná vlna rozširovania aliancie (o Albánsko a Chorvátsko) a pred niekoľkým dňami ubehlo desať, respektíve pätnásť rokov od predošlých etáp rozrastania sa NATO o krajiny strednej a východnej Európy, vrátane Slovenska.
      

"Bola to milá príležitosť, že sme si pripomenuli posledné tri etapy rozširovania aliancie spred 15, 10 a 5 rokov. Z nášho hľadiska je dôležité, že bola potvrdená politika otvorených dverí aliancie, čo je v záujme Slovenska," povedal Lajčák.
      

Na otázku TASR, či na pripravovanom summite NATO v septembri dôjde k ďalšej vlne rozširovania, Lajčák uviedol, že predstavitelia aliancie o tejto možnosti stále diskutujú.
      

"Je očividné, že aliancia si je vedomá záväzkov voči ašpirantom, ale je tiež zrejmé, že popri politickej stránke sú tu aj dôležité technické kritériá a štandardy. Ešte stále je na to čas. Definitívne sa o tom rozhodne v júni," skonkretizoval Lajčák.
      

Ašpirantmi na členstvo v NATO sú tri balkánske krajiny - Bosna a Hercegovina, Čierna Hora, Macedónsko - a Gruzínsko. Za najlepšie pripravenú na vstup do aliancie sa považuje Čierna Hora.
    



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies