Lajčák: O mieri na Ukrajine sa viac hovorí, ako sa pre jeho dosiahnutie robí

NETKY.SK • 16 Január 2015, 14:54 • 2 min
Lajčák: O mieri na Ukrajine sa viac hovorí, ako sa pre jeho dosiahnutie robí

BRATISLAVA - Základná konštelácia názorov na sankcie voči Rusku sa nezmenila.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Tie sa podľa šéfa slovenskej diplomacie Miroslava Lajčáka prijali pre to, že predchádzajúce rokovania nepriniesli očakávaný výsledok. "Sankcie majú za cieľ vrátiť všetky strany za rokovací stôl a nájsť politické riešenie problému. K tomu zatiaľ nedošlo. Politický proces tu ale stále je a treba ho podporovať," priblížil v rozhovore pre TASR.
     

Urovnanie ukrajinskej krízy vidí v implementácii minskej dohody, na ktorej sa v septemberi minulého roka dohodli predstavitelia ukrajinskej vlády a proruských separatistov. Ako poznamenal, Rusko, Ukrajina aj Európska únia ju považujú za základný dokument, avšak Moskva a Kyjev sa vzájomne obviňujú z jeho porušovania. Lajčák pripomenul, že dohoda je verifikovateľná, tak ako aj protichodné tvrdenia o jej nedodržiavaní. Hlavnú úlohu pri tom by podľa neho mala zohrávať Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá tam má svojich pozorovateľov.
     

"Všetky zúčastnené strany musia mať záujem na tom, aby misia OBSE mohla podávať vierohodné stanoviská. Pripadá mi až neseriózne, ako môžeme všetci hovoriť, že chceme to isté, ale situácia sa nezlepšuje, pričom ukazujeme prstom jeden na druhého," podčiarkol s tým, že existuje až príliš veľa interpretácií toho, čo sa z dohody plní, čo nie a kto za to môže. "Išiel by som cestou, aby sme sa všetci zhodli na jednej interpretácii, ktorá bude nespochybniteľná. Niekedy mám pocit, že sa o mieri viac hovorí, ako sa pre jeho dosiahnutie koná," upozornil Lajčák.
     

Dohoda o prímerí obsahuje 14 bodov, ktoré okrem iného zahŕňajú výmenu zajatcov, poskytovanie humanitárnej pomoci a stiahnutie ťažkých zbraní z bojiska. Od jej uzavretia sa však pravidelne porušuje.
     

Neozbrojení civilní pozorovatelia OBSE monitorujú dodržiavanie prímeria. Boje medzi vládnymi silami a proruskými separatistami na východe Ukrajiny si od apríla minulého roka vyžiadali vyše 4700 obetí. Situácia sa za posledné dni zhoršila natoľko, že niektoré členské štáty organizácie dočasne stiahli svojich pozorovateľov z Luhanskej a Doneckej oblasti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies