Lajčák: O kvótach sa rozhodlo silou, uvidíme, čo to znamená pre jednotnosť EÚ

NETKY.SK • 23 September 2015, 11:15 • 2 min
Lajčák: O kvótach sa rozhodlo silou, uvidíme, čo to znamená pre jednotnosť EÚ

BRATISLAVA - Slovensko zvažuje právne prostriedky, ako sa brániť povinnému prerozdeleniu žiadateľov o azyl, ktoré v utorok (22.9.) schválili ministri vnútra členských krajín EÚ. Uviedol to minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

slovakia

left justify in out

Lajčák oznámil, že na dnešné rokovanie vlády prináša právne analýzy expertov jeho ministerstva, o ktorých chce hovoriť s ministrom spravodlivosti Tomášom Borecom. Členovia vlády budú o schválených povinných kvótach a reakcii na ne diskutovať, doplnil.

 

Podľa šéfa slovenskej diplomacie je novým momentom v Európskej únii, že také zásadné rozhodnutie bolo prijaté kvalifikovanou väčšinou, teda, že boli prehlasované štáty vrátane Slovenska, ktoré s povinnými kvótami nesúhlasia.

„Rozhodlo sa v zásade silou. Nie je to spôsob, akým Európska únia normálne komunikuje. Uvidíme, čo to znamená pre jednotu Európskej únie, pre atmosféru v Európskej únii,“ uviedol Lajčák. Dnešné rokovanie hláv štátov EÚ v Bruseli by z jeho pohľadu malo byť reflexiou toho, „kde sa únia nachádza a čo s tým“.

 

Lajčák už má spätnú väzbu na krok Slovenska, ktoré sa spolu s Českom, Maďarskom a Rumunskom postavilo v utorňajšom hlasovaní proti povinným kvótam. Priznal, že nás momentálne v únii „neoslavujú“. Zdôraznil však, že postoj slovenskej vlády odráža autentickú pozíciu krajiny. „Naša úloha nie je len, aby nás oslavovali, ale aby sme reprezentovali tento národ. Tento národ nám jasne dal najavo, čo od nás očakáva,“ povedal.

 

„Hovoríme tu o príchode desiatok tisíc ľudí na európsku pôdu a ich prerozdeľovaní medzi jednotlivé členské krajiny. To predsa nemôže rozhodovať Európska komisia. Veď ak toto nie je v kompetencii národných vlád, ak ideme zobrať legitímne demokraticky zvoleným vládam právomoc rozhodnúť, či a koľko vezmú, tak potom o čom majú rozhodovať?“ kritizoval Lajčák, ktorému chýba rovnaká rozhodnosť únie pri prijímaní opatrení, ktoré sú na rozdiel od kvót zamerané na riešenie problémov súvisiacich s migračnou krízou.

 

Väčšina ministrov vnútra Európskej únie hlasovala v utorok na mimoriadnom stretnutí v Bruseli za návrh na prerozdelenie 120.000 žiadateľov o azyl medzi jednotlivé krajiny EÚ. Proti sa postavili Česká republika, Slovensko, Rumunsko a Maďarsko. Fínsko sa zdržalo hlasovania.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies