Lajčák: O kvótach migrantov sme dnes v Bruseli nehovorili

NETKY.SK • 18 Máj 2015, 19:15 • 2 min
Lajčák: O kvótach migrantov sme dnes v Bruseli nehovorili

BRUSEL – Ministri zahraničných vecí a obrany na dnešnom rokovaní v Bruseli nehovorili o kvótach, ale sústredili sa na spustenie misie Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Požiadala ich o to vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová. Misia by mala zabrániť nelegálnemu prevážaniu ľudí z Afriky. Ako povedal na dnešnej tlačovej konferencii po rokovaní ministrov šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák, zhodli sa na tom, že misia musí mať právny rámec, ideálne mandát od Bezpečnostnej rady OSN či pozvanie od líbyjskej strany.


Ako Lajčák potvrdil, výsledkom rokovania je, že sa zhodli na formálnom mandáte, o právnych či finančných otázkach budú ešte rokovať. „Dali sme mandát európskej službe pre vonkajšiu činnosť, expertom, aby začali definovať podobu misie, ale aj v dnešnej debate sa ukázalo, že je tam veľa citlivých otázok,“ povedal Lajčák.


Hoci na dnešnom rokovaní nediskutovali o povinných kvótach, ktoré premiér Robert Fico odmieta, Lajčák pripomenul, že Slovensko je solidárne. Dokazuje to podľa neho fakt, že sme Frontexu poskytli personálne aj technické vybavenie.


Lajčák sa dnes zúčastnil aj na obede s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom. Ako uviedol, zhodli sa, že NATO a EÚ musia viac spolupracovať. Diskutovali o bezpečnostných hrozbách z východu aj z juhu a ako na ne reagovať. Lajčák očakáva, že na júnovom summite EÚ padne požiadavka vypracovať novú bezpečnostnú stratégiu. Tá má realisticky odrážať hrozby a povedať, ako im čeliť.


Slovenský šéf diplomacie na tlačovej konferencii tiež pripustil, že vie o rómskych rodinách zo Slovenska, o ktoré sa začali belgické médiá zaujímať, pretože sa spolu s malými deťmi usídlili v jednom z belgických parkov. „Pomáhame všetkým občanom, ktorí sú v núdzi,“ zdôraznil šéf rezortu zahraničia. Dodal však, že tieto rómske rodiny sa na slovenské inštitúcie neobrátili a kedykoľvek sa môžu vrátiť späť na Slovensko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies