Lajčák: Nový Zéland je pre Slovensko prirodzený partner

NETKY.SK • 29 Máj 2015, 10:47 • 2 min
Lajčák: Nový Zéland je pre Slovensko prirodzený partner

AUCKLAND - Slovensko sa na veľa vecí pozerá podobne ako Nový Zéland a je dosť toho, čo môžeme urobiť spoločne.

slovakia

left justify in out

Uviedol to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák v austrálskom Aucklande po rokovaní s novozélandským ministrom zahraničných vecí Murrayom McCullym. Preto chcú ministri posilňovať vzájomné partnerstvo. Agentúru SITA o tom informoval hovorca rezortu diplomacie Peter Stano.

 

Slovensko a Nový Zéland spolupracujú na multilaterálnych fórach a v medzinárodných organizáciách. Návšteva ministra Lajčáka vo Wellingtone a v Aucklande mala za cieľ zintenzívniť aj dvojstrannú spoluprácu. "Čelíme rovnakým problémom, máme podobný počet obyvateľov, zdieľame rovnaké hodnoty a to robí z Nového Zélandu prirodzeného partnera," konštatoval šéf rezortu zahraničia a zároveň ocenil už existujúcu spoluprácu Nového Zélandu s Európskou úniou. Ako informuje Stano, Nový Zéland plne preberá zahranično-politické pozície Európskej únie, zapája sa do misií EÚ napríklad v Bosne a Hercegovine a Afganistane, spolupracuje s úniou v oblasti rozvojovej pomoci v Tichomorí či v energetike.

 

Ministri diskutovali aj o aktivitách oboch krajín na pôde OSN. Nový Zéland je v období 2015 - 2016 nestálym členom Bezpečnostnej rady OSN a v júli jej bude predsedať. "Slovensko podporuje aktivity Nového Zélandu v Bezpečnostnej rade OSN, ktoré sa prelínajú aj s našimi prioritami," poznamenal Lajčák. S McCullym hovoril aj o Ukrajine, rastúcej hrozbe terorizmu a nelegálnej migrácii. Podľa ministrov "jednu z najväčších výziev súčasného sveta predstavuje erózia rešpektu voči medzinárodnému právu, čo ohrozuje najmä menšie krajiny".

 

Lajčák sa v Aucklande stretol na pôde honorárneho konzulátu Slovenska s predstaviteľmi Aucklandskej univerzity a Novozélandsko-európskej podnikateľskej rady, ktorým prezentoval dynamický vývoj na Slovensku a prediskutoval možnosti zintenzívnenia kontaktov v konkrétnych oblastiach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies