Lajčák: Nominácia Tillersona potvrdzuje Trumpov pragmatický prístup

NETKY.SK • 14 December 2016, 14:42 • 2 min
Lajčák: Nominácia Tillersona potvrdzuje Trumpov pragmatický prístup

BRATISLAVA - Rex Tillerson, ktorého si budúci americký prezident Donald Trump vybral za ministra zahraničných vecí, je zaujímavá voľba, ktorá potvrdzuje pragmatický a biznisový prístup Trumpa. Po dnešnom rokovaní vlády to povedal slovenský šéf diplomacie Miroslav Lajčák. Pragmatizmus je podľa Lajčáka cítiť aj z iných nominácií.

slovakia

left justify in out

„Dá sa dnes s veľkou mierou určitosti predpokladať, že americká politika bude zameraná na pragmatický, menej ideologický aspekt a viac zameraná na výsledky. Ja komunikujem aj s ľuďmi, ktorí sú v okolí nového amerického prezidenta. Hovoria, že s jeho príchodom sa dá predpokladať, že prídu aj ďalší ľudia z biznisu na americké ministerstvo zahraničných vecí. Je to aj v kontexte toho, čo hovoril Trump v kampani, teda v kontexte presadzovania amerických záujmov," povedal Lajčák na margo Tillersona. Priznal, že Tillerson je známou persónou, ale nie v diplomatických kruhoch. Nominácia Rexa Tillersona vzbudila rozruch, keďže tento rodený Texasan celú svoju profesionálnu kariéru spojil s ropným gigantom ExxonMobil, na ktorého čele stojí od roku 2006 a nemá nijaké skúsenosti ako diplomat alebo politik.


Tillerson je známy blízkymi vzťahmi s Ruskom, kde už v 90. rokoch zastupoval záujmy Exxonu, ktorý ťaží ropu a hľadá nové náleziská vo viac ako 70 krajinách na všetkých kontinentoch a má ročný obrat okolo 300 miliárd dolárov. Ako jeho šéf tam v auguste 2011 uzavrel dohodu o strategickej spolupráci s ruskou spoločnosťou Rosnefť týkajúcu sa ťažby ropy v Mexickom zálive a prieskumných vrtov v arktickej časti Ruska a na Sibíri.

 

O dva roky neskôr udelil Kremeľ Tillersonovi Rad priateľstva, vyznamenanie určené cudzincom. Tillerson je tiež odporcom západných sankcií uvalených na Rusko. Napriek tomu, že republikáni majú v Senáte väčšinu, Tillersona tam zrejme čaká ťažká skúška ohňom. Vplyvní republikánski senátori ako John McCain či Lindsey Graham už avizovali, že sa budú zaujímať o jeho úzke väzby na Moskvu.


„Bolo by veľmi dobré, ak by summit NATO, ktorý sa má konať budúci rok, hoci zatiaľ nemáme termín, ak by sa konal skôr než neskôr. Rovnako tak by bolo dobré, keby sa konal summit Európskej únie s USA, kde by sa veci povedali priamo. Lebo v tejto chvíli je to naozaj o takom čítaní medzi riadkami a o špekulovaní," dodal Lajčák na margo vzájomných vzťahov po nástupe Trumpa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies