Lajčák: Nikto nemá záujem o väčšiu transparentnosť SK PRES ako ja

NETKY.SK • 22 November 2016, 17:34 • 2 min
Lajčák: Nikto nemá záujem o väčšiu transparentnosť SK PRES ako ja

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák nemôže byť ľahostajný k tomu, čo sa deje a nemôže skryť svoje sklamanie a rozhorčenie zároveň. Uviedol to v reakcii, ktorú agentúre SITA poskytol hovorca rezortu Peter Stano, na obvinenia bývalej zamestnankyne ministerstva Zuzany Hlávkovej.

slovakia

left justify in out

"Keď sa pozriem na fakty, tak človek, ktorý pracoval osem mesiacov na našom ministerstve v pozícii referenta, napísal blog, kde vyjadril svoje pocity a pochybnosti a ja som šokovaný, ako veľmi to ľudia zobrali za hotovú vec. Na základe toho sa tu prijímajú ďalekosiahle závery, odsudzujúce - bez toho, aby sa vôbec ľudia oboznámili s faktami a prejavili o ne záujem," tvrdí Lajčák.


"Samozrejme, že nikto nemá väčší záujem o transparentnosť nášho predsedníctva ako ja, lebo je to spojené s mojím menom a som si absolútne istý, že keď ukážeme fakty, že to každý pochopí. Naozaj by som chcel všetkých požiadať, aby počkali s vynášaním úsudkov, skôr než sa oboznámia s faktami, lebo zrazu sú tu všetci odborníci na verejné obstarávania na organizáciu kultúrnych programov a na organizáciu predsedníctva," pokračoval Lajčák s tým že zároveň sú tu všetci aj prokurátori a sudcovia. "Takže mi až z toho trochu ostáva rozum stáť, ale verím, že ten rozum sa nám podarí vrátiť," ukončil s tým, že k obvineniam sa podrobnejšie vyjadrí v stredu na rokovaní vlády, kde bude k dispozícii médiám.


Na obvinenia Hlávkovej reaguje aj samotný rezort v mene Hlávkovej nadriadenej, riaditeľky predsedníckeho odboru pre komunikáciu Slavomíry Mašurovej. Tá Hlávkovej údajne posunula videonahrávku, ako má vyzerať program počas jedného z predsedníckych podujatí s tým „že by to mala robiť nejaká smerácka agentúra“. V stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytol tlačový odbor rezortu diplomacie v mene uvedenej pracovníčky túto interpretáciu "jednoznačne odmieta, riaditeľka odboru S. Mašurová sa od takýchto tvrdení dištancuje a nikdy nič také nepovedala". Ministerstvo tiež dodalo, že takisto jednoznačne odmieta obvinenia na adresu svojich zamestnancov, predstaviteľov a spolupracovníkov z úst bývalej zamestnankyne, ktoré sú "nepravdivé, opierajú sa len o subjektívne dojmy a čiastkové informácie vytrhnuté z kontextu".


Zuzana Hlávková tvrdí, že kultúrne projekty sa začali meniť po príchode mediálnej poradkyne Zuzany Ťapákovej na ministerstvo. Galavečer na ktorom predstavili logo k SK PRES, stál podľa Hlávkovej viac ako 300-tisíc eur, pričom podľa jej slov zákazku mala dostať práve Agentúra Evka, ktorá sa podľa Hlávkovej podieľala aj na príprave snemu sociálnych demokratov v Nitre. To dnes strana odmietla a tvrdí, že táto agentúra sa na príprave snemu nepodieľala. Exzamestnankyňa takisto tvrdí, že stúpli náklady aj na otvárací koncert pre verejnosť. Pôvodný rozpočet 20-tisíc eur narástol na približne 120-tisíc, tvrdí Hlávková. Organizátor otváracieho koncertu Matej Drlička odmieta, že by štát okradol, tvrdí, že suma za otvárací koncert bola ešte vyššia, ale pokryl to aj z iných zdrojov ako len od ministerstva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies