Lajčák: Neviem si predstaviť, že SR obmedzí reverzné dodávky plynu na Ukrajinu

NETKY.SK • 11 September 2014, 18:55 • 2 min
Lajčák: Neviem si predstaviť, že SR obmedzí reverzné dodávky plynu na Ukrajinu

KYJEV - Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák si nevie predstaviť, že Slovensko obmedzí alebo zníži reverzný tok plynu na Ukrajinu. Ten sa oficiálne spustil 2. septembra.

slovakia

left justify in out

Poľsko, ktoré tiež poskytuje Ukrajine reverzný plyn, ako aj Slovensko registrujú za posledné dni zníženie objemu dodávok tejto komodity z Ruska.
     

Lajčák upozornil, že obmedzenie reverzného toku nie je otázka politického rozhodnutia. "Ide o konkrétne kontrakty medzi spoločnosťami," uviedol dnes v Kyjeve, kde sa v rámci svojej zahraničnej pracovnej cesty stretol s rezortným partnerom Pavlom Klimkinom.
     

Poukázal na to, že Slovensko dalo na tento účel k dispozícii svoju infraštruktúru, pričom plné dodávky plynu cez prepojenie Vojany-Užhorod sú nakontrahované do roku 2019. "Čiže štát nemá možnosť ani záujem, aby do toho vstupoval," deklaroval s tým, že aktuálne informácie o znížení importu plynu by nedramatizoval. Ten podľa neho prebieha na základe platných kontraktov, ktoré treba plniť.
     

Klimkin poznamenal, že ak niekto z partnerov, napríklad Rusko, má technické problémy s dodávkami plynu, tak to v žiadnom prípade nemôže mať vplyv na realizáciu platných záväzkov. Ukrajina podľa neho venuje plnú pozornosť vykonávaniu tých svojich a verí, že rovnako tak sa zachová Poľsko a Slovensko. Odmietol akékoľvek spochybňovanie plnenia ukrajinských záväzkov.
     

Memorandum o porozumení týkajúcich sa dodávok plynu zo SR na Ukrajinu medzi spoločnosťami Eustream a Ukrtransgaz bolo podpísané ešte 28. apríla. Plynovod Vojany-Užhorod prepravuje desať miliárd kubických metrov plynu ročne (27 miliónov kubických metrov denne).
     

Ukrajina začala so svojimi susedmi v EÚ rokovania o pomoci pri jeho dodávkach po tom, čo jej ruský koncern Gazprom začiatkom apríla postupne dvakrát zvýšil ceny tejto komodity. Plyn jej tak zdražel takmer na dvojnásobok. Ukrajina pokrývala približne polovicu svojej spotreby plynu práve dodávkami z Ruska.
     

Gazprom pre tento spor v júni úplne zastavil export plynu na Ukrajinu, ale pokračuje v jeho transporte cez jej územie ďalej do Európy.
     

Moskve sa však nepáči, že Poľsko, Slovensko a Maďarsko začali predávať časť ruského plynu Ukrajine.
     

Slovensko aj Poľsko tento týždeň potvrdili pokles dodávok plynu z Ruska. Kým pri SR to bolo o desať percent, tak Poľsko zaznamenalo zníženie importu o 20 percent, v utorok o 24 percent a v stredu dokonca o 45 percent. Poľský Gaz-System preto musel dočasne zastaviť reverzný transport plynu na Ukrajinu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies