Lajčák: Neschválenie Čiernej Hory za člena NATO v NR SR by bolo hanbou

NETKY.SK • 15 Jún 2016, 13:42 • 2 min
Lajčák: Neschválenie Čiernej Hory za člena NATO v NR SR by bolo hanbou

BRATISLAVA – Bola by to hanba, ak by parlament neodobril ratifikáciu prístupového protokolu Čiernej Hory za plnoprávneho člena NATO. V reakcii na skutočnosť, že v utorok (14.6.) za dokument zahlasovala iba tesná väčšina (78) poslancov Národnej rady SR to dnes uviedol minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD).

slovakia

left justify in out

Väčšina poslancov najväčších opozičných strán SaS a OĽaNO sa pri hlasovaní neregistrovali. Proti boli najmä poslanci za ĽSNS, zdržali sa poslanci Kollárovej strany Sme rodina. Na hlasovaní neboli taktiež prítomní všetci poslanci najväčšej vládnej strany Smer-SD.

 

"Prišlo mi to ako podceňovanie poslancov parlamentu, akoby som ich mal ja obiehať a prosiť, aby zahlasovali za niečo, čo je tak evidentné a samozrejmé," reagoval na to Lajčák s tým, že to ani nie je úloha ministra zahraničných vecí.

 

Šéf rezortu diplomacie upozornil na zmenu, ktorá nastala v NR SR po posledných parlamentných voľbách. "V zahraničnej politike sa vždy stierali rozdiely medzi koalíciou a opozíciou, lebo v zahraničnej politike tu panoval široký vnútropolitický konsenzus," vysvetlil.

 

"Momentálne máme v parlamente ľudí, ktorí spochybňujú elementárne princípy na ktorých funguje naša štátnosť, to znamená, členstvo v EÚ, členstvo v Severoatlantickej aliancii. Žiaľ, je to realita, ale ešte stále je tu zdravá masa, ktorú by som vôbec nerozdeľoval na koalíciu a opozíciu. Sú to ľudia, ktorí jednoducho vedia, kam Slovensko patrí a na akých princípoch by tento štát mal fungovať," doplnil Miroslav Lajčák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona