Lajčák: Nedávno sme snívali sen o Európe, dnes ho pomáhame napĺňať iným

NETKY.SK • 30 Apríl 2014, 21:01 • 2 min
Lajčák: Nedávno sme snívali sen o Európe, dnes ho pomáhame napĺňať iným

BRATISLAVA - Slovensko sa iba nedávno nachádzalo v pozícii, keď snívalo sen o Európe. Dnes ho vďaka svojej autentickej skúsenosti pomáha napĺňať iným.

slovakia

left justify in out

V príhovore pred pozvanými hosťami to počas dnešného galavečera k 10. výročiu vstupu Slovenska do Európskej únie povedal hostiteľ Miroslav Lajčák.
     

Zaspomínal si na časy, keď Slováci cestovali do zahraničia iba s pasmi a vízami. Na marku, šiling či frank hľadeli ako na stelesnenie prosperity a naša krajina sa nachádzala na ekonomickom chvoste Európy. "Dnes cestujeme po veľkej časti sveta bez víz a po Európe dokonca bez pasov a hraničných kontrol. V jej prevažnej časti využívame spoločnú menu a zdá sa nám trochu zvláštne a nepohodlné, ak musíme vymieňať valuty pri dovolenke v Chorvátsku alebo pri ceste do Prahy," podotkol.
     

Poukázal na zrealizované reformy, vďaka ktorým má dnes SR jeden z najvyšších rastov hospodárstva. "Náš príbeh sa zďaleka nekončí. V porovnaní so situáciou na jeho začiatku sme v úplne inej pozícii. Sme súčasťou silnej a prosperujúcej komunity. Hlas Slovenska je aj vďaka našej expertíze, konzistentnosti a vyargumentovanosti našich postojov široko rešpektovaný," podčiarkol minister zahraničných vecí, pričom upozornil, že iba cez silnú a efektívne fungujúcu EÚ je Slovensko schopné najlepšie presadzovať svoje záujmy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies