Lajčák nechce, aby jeho kandidatúra spustila vnútropolitické polemiky

NETKY.SK • 4 November 2016, 11:05 • 2 min
Lajčák nechce, aby jeho kandidatúra spustila vnútropolitické polemiky

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák si váži podporu ústavných činiteľov, ktorú vyjadrili jeho kandidatúre na post generálneho tajomníka OSN a aj konkrétne aktivity, ktoré v prospech jeho kandidatúry vyvinuli.

slovakia

left justify in out

Ako sa uvádza v stanovisku zverejnenom na stránke rezortu diplomacie, naozaj by si neprial, aby sa jeho kandidatúra na post šéfa OSN stala spúšťačom vnútropolitických polemík. "Vysoko oceňujem prístup premiéra Roberta Fica, ktorý mi vytvoril potrebné podmienky a zázemie na aktívnu kampaň a vynaložil aj osobné úsilie v kontaktoch s partnermi z členských krajín Bezpečnostnej rady OSN. Osobitne chcem spomenúť jeho cesty do Paríža či Moskvy ako aj jeho rozhovory na túto tému s celým radom európskych lídrov. V prípade prezidenta Andreja Kisku chcem rovnako oceniť najmä to, že moja kandidatúra dominovala jeho programu počas tohtoročného Valného zhromaždenia OSN v New Yorku," uvádza sa v stanovisku.

 

Podľa Lajčáka nemá význam špekulovať, čo pomohlo viac a čo nie. "Robili sme, čo bolo v našich silách. Hlasovanie však jednoznačne ukázalo, že jednoducho nebol dopyt po kandidátovi z Východoeurópskej regionálnej skupiny. Nás ale môže tešiť, že výsledkom procesu pre nás všetkých je pozitívne zviditeľnenie Slovenska a slovenskej diplomacie na globálnej scéne," uzavrel šéf slovenskej diplomacie, ktorý v konečnom boji o post generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov skončil druhý.

 

Miroslav Lajčák skončil v boji o post šéfa OSN druhý. Lajčák dostal podľa dostupných informácií sedem pozitívnych hlasov, šesť negatívnych, z toho dve vetá a dva bez názoru. Lajčákovi udelili veto pravdepodobne Veľká Británia a USA. Kiska sa už krátko po finálnom hlasovaní vyjadril, že druhé miesto je podľa neho veľkým úspechom. "Je to veľkým úspechom, veľkým úspechom slovenskej diplomacie, je to veľkým úspechom samotného ministra. Skutočne v jeho osobe je skrytý svetový štátnik," vyhlásil Kiska v rádiu Expres. Podľa Kiskových slov nikto počas Valného zhromaždenia OSN, ktoré sa začalo v septembri, nespochybnil jeho odbornú zdatnosť a pripravenosť zastávať post generálneho tajomníka OSN. "V tomto politickom svete rôzne faktory zohrávajú rôznu úlohu," dodal prezident s tým, že Lajčákovi po hlasovaní v Bezpečnostnej rade napísal, že "sme na neho pyšní, že nesklamal a ako krajina sme na neho hrdí".



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona