Lajčák navštívi Čiernu Horu pri príležitosti výročia obnovenia nezávislosti

NETKY.SK • 19 Máj 2016, 18:57 • 2 min
Lajčák navštívi Čiernu Horu pri príležitosti výročia obnovenia nezávislosti

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák sa chystá na dvojdňovú pracovnú cestu do Čiernej Hory (20.-21.5.) pri príležitosti osláv 10. výročia obnovenia nezávislosti krajiny, pri ktorom zohrala slovenská diplomacia dôležitú úlohu. Informoval o tom Tlačový odbor MZVaEZ SR.

slovakia

left justify in out

Slovenský minister v roku 2006 z poverenia Európskej únie zorganizoval a dozeral na priebeh referenda o nezávislosti Čiernej Hory. Predsedom referendovej komisie bol ďalší slovenský diplomat František Lipka.

 

V rámci bilaterálnych rokovaní sa minister Lajčák stretne s najvyššími ústavnými činiteľmi krajiny, vrátane prezidenta Filipa Vujanoviča, premiéra Mila Djukanoviča, podpredsedu vlády Duška Markoviča a viacerých ministrov čerstvo zrekonštruovanej vlády. Predmetom rokovaní bude integračný proces krajiny do Európskej únie, vnútropolitická situácia, bilaterálne vzťahy a prístupový proces krajiny do NATO.

 

Návšteva bude spojená so slávnostným odhalením Slovenskej ulice v Podgorici, prevzatím štátneho vyznamenania z rúk prezidenta Čiernej Hory a darovaním štyroch motorových vozidiel pre čiernohorskú hraničnú políciu. Počas návštevy bude zároveň podpísaná zmluva medzi Slovenskou republikou a Čiernou Horou o sociálnom zabezpečení. Miroslav Lajčák navštívi Podgoricu ako prvý minister zahraničných vecí členskej krajiny NATO po tom, čo krajina podpíše v Bruseli prístupový protokol do NATO.

 

Istota členstva Čiernej Hory v NATO je aj pre mňa silný moment

 

Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák dnes neskrýval radosť nad podpísaním prístupového protokolu medzi Severoatlantickou alianciou a Čiernou Horou, k čomu došlo v rámci zasadnutia šéfov diplomacií členských krajín aliancie v Bruseli.

 

Lajčák pripomenul, že Čierna Hora sa dnes po prvý raz zúčastnila na zasadnutí NATO. Spresnil, že od podpisu prístupového protokolu táto krajina je už účastníkom všetkých rokovaní aliancie, má právo vystupovať, ale zatiaľ nemôže hlasovať a prijímať rozhodnutia.

 

Šéf slovenskej diplomacie zdôraznil, že pozvaním Čiernej Hory do NATO aliancia vyslala regiónu západného Balkánu silný signál, že politika otvorených dverí je stále živá a ak si kandidátske krajiny splnia svoje povinnosti, aj aliancia urobí to, čo sa od nej očakáva.

 

"Neskrývam, že je to silný moment aj pre mňa, pretože pred desiatimi rokmi v týchto dňoch vrcholilo moje úsilie v mene EÚ zorganizovať referendum o nezávislosti, ktoré bude nespochybniteľné. A dnes ako minister zahraničných vecí SR mám tú česť podpisovať prístupový protokol Čiernej Hory do aliancie. Je to úspešný príbeh," opísal svoje pocity Lajčák.

 

Na otázku TASR, aký dlhý ratifikačný proces môže Podgorica očakávať, Lajčák pripomenul, že každá členská krajina aliancie má svoju dynamiku tohto procesu. NATO vie, koľko to trvalo v prípade naposledy prijatých krajín, podľa Lajčáka to môže trvať aj viac ako jeden rok, avšak nemá zmysel špekulovať, pretože dôležité bude, aby tento proces prebehol plynulo. Minister dodal, že v NATO zatiaľ nie sú signály, že by procesu ratifikácie hrozili nejaké prekážky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies