Lajčák navrhol ministerskú schôdzku EÚ o budúcnosti Európy

NETKY.SK • 27 Jún 2016, 13:35 • 2 min
Lajčák navrhol ministerskú schôdzku EÚ o budúcnosti Európy

BRATISLAVA/PRAHA - Slovensko je pripravené usporiadať neformálne stretnutie ministrov zahraničných vecí zostávajúcich 27 členských štátov Európskej únie k následkom britského referenda na budúcnosť Európy.

slovakia

left justify in out

V Prahe to uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák po stretnutí šéfov diplomacií Visegrádskej štvorky, Nemecka a Francúzska. „Navrhol som, že v najbližšom období zorganizujeme na Slovensku neformálne ministerské zasadnutie, aby sme dôkladne zhodnotili vzniknutú situáciu v Európe a ďalšie kroky, ako na ňu zareagovať,“ povedal Lajčák.

 

Informoval o tom hovorca ministerstva Peter Stano. Lajčák zároveň uviedol, že by bol rád, keby boli rokovania o budúcom usporiadaní vzťahov medzi Londýnom a EÚ maximálne konštruktívne a aby sa urobilo všetko pre zachovanie komfortu našich občanov, podnikateľov a všetkých, ktorých sa odchod Británie z EÚ dotkne.


S kolegami z V4, Nemecka a Francúzska sa v Prahe stretol na pozvanie Českej republiky ako predsedníckej krajiny V4. Táto schôdzka sa konala len deň po bilaterálnom rokovaní Lajčáka s nemeckým ministrom Frankom-Walterom Steinmeierom v Berlíne, kde diskutovali o následkoch britského rozhodnutia najmä v kontexte slovenského predsedníctva v Rade EÚ, ktoré sa začína už v piatok 1. júla. Ministri na rokovaní v Prahe konštatovali, že je potrebné zabezpečiť jednotu a fungovanie EÚ.

 

Pripomenuli, že Únia je projekt, ktorý naše krajiny potrebujú a treba urobiť všetko pre to, aby tento projekt pokračoval aj naďalej. „Musíme sa zamyslieť, prečo ľudia strácajú dôveru v európsky projekt a tu by mal začať každý od seba. Aj tu, v Prahe, sme sa zhodli, že tento proces obrody EÚ musí byť riadený členskými štátmi,“ uviedol Lajčák.


Šéf slovenskej diplomacie zdôraznil, že začiatok procesu vystúpenia Británie z EÚ by sa nemal zbytočne odďaľovať. „Treba zosúladiť právny stav a politickú realitu. Právne je Británia stále plnohodnotným členom Európskej únie, ale politicky - vzhľadom na výsledky referenda - je už v odlišnej situácii. To sa zosúladí až aktiváciou článku 50 Lisabonskej zmluvy, ktorý sa vzťahuje na vystúpenie členskej krajiny z EÚ. Netreba sa, samozrejme, príliš ponáhľať, proces si vyžiada istý čas, ale nemožno to odkladať, lebo inak vznikne priestor pre rôzne interpretácie. Navyše ľudia v Británii aj v EÚ si zaslúžia vedieť, čo presne im britské rozhodnutie o odchode z EÚ prinesie,“ povedal Lajčák.

 

Na schôdzke v Prahe sa okrem neho na pozvanie ministra zahraničných vecí ČR Lubomíra Zaorálka zúčastnil maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjartó, poľský minister Witold Wasczcykowski, nemecký minister Frank-Walter Steinmeier a francúzsky minister Jean Marc Ayrault.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona