Lajčák: NATO neodíde z Afganistanu predčasne

NETKY.SK • 7 December 2016, 17:07 • 2 min
Lajčák: NATO neodíde z Afganistanu predčasne

BRUSEL - Slovensko bude podporovať spoločné úsilie Severoatlantickej aliancie a jej spojencov v Afganistane dovtedy, kým nebudú jasné záruky, že sa táto krajina dokáže sama postarať o svoju bezpečnosť. Uviedol to minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák na konci dvojdňových rokovaní šéfov diplomacií NATO v Bruseli.

slovakia

left justify in out

Lajčák zdôraznil, že aliancia do Afganistanu veľa investovala a že táto krajina je dnes iná, ako keď do nej v roku 2001 prichádzali vojaci NATO.

 

"Ale nebolo by zodpovedné odísť teraz. Lebo nemáme garanciu, že tie pozitívne zmeny sú nezvratné a preto tá naša prítomnosť bude pokračovať. Nikto nerozporuje, že tam budeme tak dlho, pokiaľ bude potrebné," uviedol šéf slovenskej diplomacie.

 

Lajčák zároveň pripomenul, že povaha misie NATO v Afganistane sa za posledné tri roky dva razy zmenila: dnes vojaci aliancie a príslušníci jej misií zabezpečujú výcvik, pomoc a podporu pre domáce bezpečnostné zložky.

 

"Som rád, že , ten istý pocit, pokiaľ ide o Afganistan, veľmi silne prevažuje aj na Slovensku. Všetci sa k tomu hlásime a vždy aj v parlamente bola jednota. Že keď sme už toľko investovali, aj ľudské aj finančné zdroje, Slovensko je pripravené aj naďalej byť súčasťou spoločného úsilia NATO v Afganistane a odísť odtiaľ až keď budeme vedieť, že tie naše investície sú nezvratné," povedal Lajčák v závere.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona