Lajčák: Nástroje proti terorizmu máme vo vlastných rukách

NETKY.SK • 6 November 2015, 14:52 • 2 min
Lajčák: Nástroje proti terorizmu máme vo vlastných rukách

LUXEMBURG/BRATISLAVA - O prepojení terorizmu a migrácie hovoril dnes v Luxemburgu na ministerskom zasadnutí krajín Európy a Ázie (ASEM) šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák.

slovakia

left justify in out

"Fenomén terorizmu a tzv. zahraničných bojovníkov je dnes trvalou súčasťou každej bezpečnostnej agendy. Nástroje proti terorizmu máme pritom vo vlastných rukách," podčiarkol s tým, že sa treba venovať skutočným príčinám existujúcich kríz a konfliktov, ktoré produkujú alebo podporujú terorizmus.

 

Zároveň sa musia rešpektovať záväzky vyplývajúce z medzinárodného práva a vláda zákona.

 

Poukázal na to, že najväčšie výzvy súčasnosti sú veľmi tesne previazané. "Terorizmus a migrácia spolu súvisia. Politické spory, vnútorné konflikty či nefunkčné štáty sú hlavné spúšťače týchto fenoménov. Poskytujú živnú pôdu pre radikalizmus a extrémizmus, ktorý sa ľahko mení na terorizmus. A jeho vyčíňanie následne vedie k tomu, že ľudia utekajú zo svojich domovov a hľadajú stabilitu a bezpečie za hranicami svojich krajín," upozornil Lajčák.

 

Terorizmus i migráciu treba podľa neho riešiť spoločnými silami. To v prípade migrácie znamená spoluprácu krajín pôvodu a tranzitu s cieľovými štátmi za účasti medzinárodných organizácií.

 

Pripomenul, že je potrebné zvýšiť pomoc a podporu krajinám, ktoré sa starajú o utečencov, zintenzívniť spoluprácu v boji proti pašeráckym sieťam a zlepšiť systém návratov a účinnú ochranu vonkajších hraníc Európskej únie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies