Lajčák na zasadnutí OBSE deklaroval záujem SR o predsedníctvo v roku 2019

NETKY.SK • 8 December 2016, 13:15 • 2 min
Lajčák na zasadnutí OBSE deklaroval záujem SR o predsedníctvo v roku 2019

HAMBURG - Šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier otvoril dnes 23. zasadnutie ministrov zahraničných vecí Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v nemeckom Hamburgu a privítal delegácie z jednotlivých členských krajín. Slovensko zastupuje minister Miroslav Lajčák, ktorý v príhovore deklaroval záujem SR o rotujúce predsedníctvo OBSE v roku 2019.

slovakia

left justify in out

Dvojdňovému stretnutiu 57 ministrov, vrátane amerického a ruského, majú dominovať Sýria a Ukrajina. Viac než inokedy je potrebné posilniť dialóg medzi východom a západom, uviedlo Nemecko ako tohtoročná predsedajúca krajina v rámci OBSE.

 

Steinmeier ako predsedajúci v úvodnom príhovore poďakoval mestu Hamburg a jeho obyvateľom za pohostinnosť počas prebiehajúceho zasadnutia OBSE, ktorá je v súčasnosti najväčšou regionálnou bezpečnostnou organizáciou sveta.

 

"Tu majú domov tolerancia a rôznorodosť," dodal Steinmeier na adresu Hamburgu, kde je v rámci bezpečnostných opatrení rozmiestnených okolo 10.000 nemeckých policajtov. Steinmeier pokračoval: "OBSE je čoraz dôležitejšia práve v týchto časoch krízy - ako organizácia na ochranu mieru a stability v Európe." OBSE napríklad vyslala inšpektorov, aby dohliadali na mierové úsilie na Ukrajine.

 

Lajčák vo svojom prejave vyzval na uplatňovanie politiky, ktorá prináša ľuďom dôstojnosť, ako aj politiky otvorenosti, a nie tajnostkárstva či uzavretosti. Minister poukázal na dobré služby, ktoré Slovensko robí v prospech organizácie. Zdôraznil oddanosť Slovenska mieru a stabilite. Podľa jeho ďalších slov má Slovenská republika záujem o predsedníctvo v OBSE v roku 2019, po Rakúsku a Taliansku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies