Lajčák: Na rozvojovú pomoc išlo viac peňazí, dôležité je ale krivku udržať

NETKY.SK • 3 Máj 2017, 14:41 • 2 min
Lajčák: Na rozvojovú pomoc išlo viac peňazí, dôležité je ale krivku udržať

BRATISLAVA – Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák je spokojný s navýšením peňazí na rozvojovú spoluprácu, upozorňuje ale, že netreba podľahnúť pocitu sebauspokojenia. Peniaze určené na rozvojovú spoluprácu sa oproti roku 2015 vlani navýšili o 21 miliónov na 99 miliónov, čo šéf slovenskej diplomacie označil za dobrý posun. Ako dnes pre médiá vysvetlil, je to aj pre to, že Slovensko minulý rok zaplatilo pomerne vysoké jednorazové príspevky do organizácií a do fondov, ktoré sa venovali riešeniu migračnej krízy.

slovakia

left justify in out

„Ja budem spokojný, keď túto krivku udržíme. Aj dnes som na rokovaní vlády upozornil, že nesmieme podľahnúť nejakému sebauspokojeniu, že máme takýto výrazný nárast. Je to o 27 percent viac než v roku 2015, ale my si nesmieme dovoliť, aby sme budúci rok spadli na úroveň spred roka 2016,“ vysvetlil Lajčák s tým, že na navyšovanie peňazí určených na rozvojovú pomoc je medzinárodný, ale aj vnútrospoločenský tlak.

 

Ako ďalej priblížil, každoročné desaťpercentné navyšovanie peňazí na bilaterálnu rozvojovú spoluprácu je zakotvené aj v zákone. Desaťpercentné ročné navyšovanie podľa neho znamená o 600- až 800-tisíc eur viac.

„Ak by sme chceli ísť výrazne dopredu, je tu aj otázka, aká je absorpčná kapacita, pretože moji spolupracovníci ma upozorňujú aj na to, že predkladatelia projektov idú tak trošku zo zotrvačnosti a že kvalita projektov klesá. Často nemáme možnosť rozdeliť peniaze, pretože nie sú tu adekvátne projekty,“ povedal ďalej Lajčák.

 

Tvrdí, že naši záujemcovia o peniaze určené na rozvojovú pomoc sa nedokážu presadiť v medzinárodnom prostredí a akoby sa upli na štátny rozpočet. „Ten trend je iný, je trend, aby sa spájali napríklad aj s partnermi z iných krajín EÚ a aby sa uchádzali o európske peniaze. Jednoducho, ak chceme modernizovať rozvojovú pomoc, čo chceme, tak to nie je o tom, že štát x-násobne zvýši objem prostriedkov, ale že sa k tomu trošku inak postavia aj tí, ktorí sa o ne uchádzajú,“ vyhlásil Lajčák.

Nový zákon o rozvojovej spolupráci parlament schválil minulý rok. Ministerstvo na ňom spolupracovalo aj s Platformou mimovládnych rozvojových organizácií. Podľa Lajčáka zohľadnili všetky zásadné pripomienky aj prosby mimovládok. Pokiaľ majú pocit, že zákon treba novelizovať, sú tomu otvorení, dodal minister. „S rozvojovými mimovládkami komunikujeme priebežne, vnímame ich ako našich partnerov a ich námety a pripomienky sú pre nás spôsob, ako zlepšiť našu prácu, ťaháme za ten istý koniec povrazu,“ uzavrel minister.

Slovensko na oficiálnu rozvojovú spoluprácu (ODA) vyčlenilo vlani 99 396 969 eur. To je v porovnaní s rokom 2015 nárast o 21 237 031 eur, teda približne o 27 percent. Z prioritných krajín najviac rozvojovej spolupráce smerovalo na Ukrajinu, do Kene a Moldavska. Uvádza sa to v Správe o oficiálnej rozvojovej spolupráci SR za rok 2016, ktorú dnes schválila vláda.

 

Ako však materiál ďalej uvádza, rozvojová spolupráca na hrubom národnom dôchodku (HND) dosiahla podiel 0,125 percenta, pričom za rok 2015 to bolo 0,103 percenta. Napriek tomu však Slovensko zaostáva za plnením cieľov, ku ktorým sa zaviazalo na úrovni EÚ. Cieľom je dosiahnuť podiel ODA na HND 0,33 percenta.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies