Lajčák: Na platenie výkupného teroristom neexistuje jednoznačná odpoveď

NETKY.SK • 8 Február 2016, 15:22 • 2 min
Lajčák: Na platenie výkupného teroristom neexistuje jednoznačná odpoveď

BRATISLAVA – Otázku, či platiť, alebo neplatiť výkupné, treba vždy vyhodnocovať v konkrétnych súvislostiach a situáciách. Tvrdí to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák.

slovakia

left justify in out

„Tu nejaké univerzálne rady alebo múdrosti nefungujú a neexistujú. Myslím si, že každá vláda vychádza z toho, že v prvom rade chce, aby občania boli v bezpečí a dostali sa domov,“ povedal Lajčák. Odpovedal tak na otázku, či by Slovensko zaplatilo výkupné za slovenských rukojemníkov.


Podľa Lajčáka takisto neexistuje jednoznačná odpoveď na otázku, či považuje platenie výkupného za nepriamu podporu terorizmu. „Treba si vždy vyhodnotiť konkrétnu situáciu, konkrétne okolnosti a prijať rozhodnutie s tou najväčšou mierou zodpovednosti. Ja na čierno-biele odpovede neverím v žiadnej situácii,“ dodal minister s tým, že aj Slovensko riešilo napríklad prípad Slovákov uväznených v Iráne, ale aj v iných krajinách. „Vždy sme to riešili v konkrétnych súvislostiach, v konkrétnej situácii a každá vláda prijíma rozhodnutia sama za seba,“ podotkol šéf rezortu zahraničia.


Český týždenník Respekt priniesol informáciu, že Česká republika údajne zaplatila šesť miliónov dolárov za dve české dievčatá, ktoré uniesli v Pakistane. Antonii Chrásteckou a Hanu Humpálovou držala dva roky v zajatí zrejme al-Káida. Vlani v marci vyjednala ich prepustenie zo zajatia turecká charitatívna organizácia IHH. Český minister vnútra Milan Chovanec po prepustení dievčat vyhlásil, že "český štát nevyjednáva s teroristami a neplatí výkupné".

 

Týždenník Respekt však uvádza, že o výkupnom za dievčatá začala rokovať už úradnícka vláda Jiřího Rusnoka, ktorá pôsobila od júla 2013 do januára 2014. Dovtedy Česko výkupné nikdy neriešilo. Týždenník Respekt prináša informáciu o zaplatení výkupného únoscom v čase, keď vláda vymenila päť Čechov unesených v Libanone za prepustenie libanonského agenta tajnej služby Alího Fajáda, o ktorého vydanie žiadali Spojené štáty. V prípade je viacero nejasností, ktoré sú predmetom vyšetrovania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies