Lajčák: Musíme posilniť dôveru ľudí v európsky projekt

NETKY.SK • 24 Jún 2016, 12:57 • 2 min
Lajčák: Musíme posilniť dôveru ľudí v európsky projekt

LUXEMBURG - Slovenská republika s poľutovaním prijíma negatívny výsledok referenda o členstve Spojeného kráľovstva v Európskej únii. Toto rozhodnutie berieme na vedomie a rešpektujeme, zároveň zdôrazňujeme, že až do zavŕšenia procesu vystúpenia z Európskej únie zostáva Spojené kráľovstvo jej členom so všetkými právami a povinnosťami. Uvádza sa to vo vyhlásení slovenského rezortu diplomacie, ktoré médiám poskytol tlačový odbor ministerstva zahraničných vecí.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Európsku úniu momentálne čakajú náročné rokovania, ktoré musia dať odpovede na mnohé praktické otázky vrátane usporiadania vzájomných vzťahov únie so Spojeným kráľovstvom. "Za nemenej dôležité považujeme potrebu vnútornej reflexie EÚ s cieľom posilniť dôveru občanov v spoločný európsky projekt. Slovenská republika bola a je naďalej presvedčená, že Európska únia je tou najlepšou cestou pre našu krajinu aj európsky kontinent. Priniesla mier, stabilitu, prosperitu a hmatateľné výhody pre občanov. Tieto pozitívne prínosy treba naďalej rozvíjať a zastaviť tak trend, keď občania prestávajú spoločnému projektu rozumieť. Občanom musíme ponúknuť lepšiu a zrozumiteľnejšiu Európu," píše sa vo vyhlásení s tým, že Slovenská republika ako predsednícka krajina Rady EÚ od 1. júla je pripravená zohrať v tomto procese aktívnu a zodpovednú úlohu.

 

Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák pred schôdzkou ministrov zahraničných vecí v Luxemburgu zdôraznil, že sa na brexit nemôžeme pozerať ako iba na britské hlasovanie, ale takisto ako na odkaz aj pre zvyšok únie. "My veríme v európsky projekt a musíme ho zatraktívniť pre našich občanov. Musíme získať späť podporu našich občanov," dodal. "Veríme v európsky projekt a naše členstvo zlepšilo Slovensko, to je zrejmé. Ale nemôžeme ignorovať fakt, že narastá počet euroskeptikov. To je alarm pre EÚ a potrebujeme priniesť európske témy bližšie k našim občanom," povedal minister.

 

Britskí voliči vo štvrtkovom referende odhlasovali vystúpenie svojej krajiny z Európskej únie. Za brexit hlasovalo 52 percent voličov, kým za zotrvanie krajiny v tomto 28-člennom bloku sa vyslovilo 48 percent voličov. Volebná účasť v tomto historickom referende dosiahla 72,1 percenta. Silnú podporu zotrvaniu krajiny v únii vyjadrili voliči v Londýne a Škótsku. Na výsledky referenda zareagovali aj finančné trhy tým, že sa britská libra dostala na najnižšiu úroveň proti doláru od roku 1985. Británia opustí EÚ po 43 rokoch. Spojené kráľovstvo je prvým významným štátom, ktorý sa rozhodol opustiť Európsku úniu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies