Lajčák: Ministri EÚ sa zhodli na postoji k USA po víťazstve Trumpa

NETKY.SK • 14 November 2016, 07:34 • 2 min
Lajčák: Ministri EÚ sa zhodli na postoji k USA po víťazstve Trumpa

BRUSEL – Rešpektovanie výsledku volieb v USA, udržanie partnerstva medzi Úniou a USA a aktívna úloha EÚ, ktorá by počas vznikania novej americkej vlády mala jasne formulovať, čo od nej očakáva.

slovakia

left justify in out

Na týchto bodoch sa na mimoriadnom stretnutí únijných šéfov diplomacií v Bruseli o výsledku prezidentských volieb v USA zhodla väčšina prítomných, vyhlásil dnes slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

 

Šéf slovenskej diplomacie skonštatoval, že atmosféra na stretnutí s partnermi z Únie "bola normálna a nebol dôvod, aby bola napätá". Prevládal podľa neho názor, že nešlo o krízové stretnutie, ale neformálnu diskusiu.

Na otázku TASR, či ministri hovorili aj o konkrétnych ministerských adeptoch v novej americkej vláde, Lajčák uviedol: "Isté mená tu už cirkulujú a to je dôvod, aby sme si povedali, že my nemôžeme len tak sedieť so založenými rukami a čakať, ako sa to vyvŕbi, ale práve dať najavo, aký typ politiky očakávame."

 

Slovenský minister konštatoval, že Únia by mala povedať, ktoré veci sú pre ňu dôležité a počas prezidentskej kampane v USA boli spochybnené. Spomenul napríklad iránsku jadrovú dohodu alebo klimatickú dohodu z Paríža.

Lajčák očakáva, že obranná spolupráca bude v dôsledku víťazstva Donalda Trumpa frekventovanejšou témou.

 

"Dajte si pozor na to, čo si prajete, lebo sa vám to môže splniť. Európska únia hovorí o posilnenej obrane, súčasná administratíva vo Washingtone je trošku z toho nervózna, môže sa stať, že budeme tlačení do oveľa silnejšej obrany, než sme sami predpokladali," vysvetlil slovenský minister.

 

Na stretnutí chýbali britský minister zahraničných vecí Boris Johnson, ktorý ho označil za zbytočné, a šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó. Slovenský minister priznal, že to bolo určité gesto a neprišli z politických dôvodov. Považuje za prirodzené, že keď celý svet hovorí o prezidentských voľbách v USA, tak o tom diskutujú aj únijní ministri.

 

Johnson zároveň označil funkčné obdobie Trumpa, ako "obdobím príležitostí"pre Európu. Johnson, ktorý sa pred júnovým referendom o brexite zasadzoval za odchod Británie z EÚ, ďalej povedal, že "Trump je človekom dohody", čo by mohlo byť dobré nielen pre Britániu, ale pre celú Európu.

 

Mimoriadne večerné stretnutie ministrov zahraničných vecí EÚ po Trumpovom víťazstve v prezidentských voľbách zvolala hlava únijnej diplomacie Federica Mogheriniová. Naplánovala ho na predvečer pondelňajšieho zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci, kde budú hlavnou témou vzťahy medzi EÚ a Tureckom.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies