Lajčák: Migračná kríza je európsky problém, nie grécky či nemecký

NETKY.SK • 8 Apríl 2016, 06:31 • 2 min
Lajčák: Migračná kríza je európsky problém, nie grécky či nemecký

BRATISLAVA – Migračná kríza je celoeurópsky problém, nielen problém Grécka či Nemecka. Vyhlásil to dnes minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák, ktorý pracovne navštívil Berlín, s tým, že Slovenská republika je v tejto kríze solidárna, a to je najdôležitejšie.

slovakia

left justify in out

"Pre slovenské predsedníctvo to bude jedna z hlavných tém," uistil Lajčák. Ako ďalšie témy predsedníctva spomenul aj tzv. brexit, jednotný digitálny trh, ako aj postoj EÚ ku krízam v Sýrii a na Ukrajine a dialóg s Ruskom.

 

Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Stenmeier, s ktorým Lajčák bilaterálne rokoval, vyhlásil, že Európa je v ťažkej situácii. K finančnej a ekonomickej kríze priradil aj problémy okolo Grécka a permanentné diskusie o utečencoch, ktoré sa viedli posledný rok a ešte sa neskončili.

 

"Musíme o tom veľa rozprávať. Ak Turecko bude súhlasiť s požiadavkami únie a ak počet utečencov bude naozaj klesať alebo zostane na nízkej úrovni, tak verím, že máme možnosť nájsť spoločný prístup v utečeneckej kríze. Nebude to jednoduché, lebo skúsenosti a záujmy členských štátov môžu byť odlišné," pripustil Steinmeier.

 

Na otázku, aký má názor na objavujúce sa vyhlásenia o potrebe sankcií voči krajinám, ktoré odmietajú povinné kvóty na prerozdelenie utečencov, povedal, že je to už minuloročná záležitosť. "Nie je to téma dňa, pozeráme sa dopredu," deklaroval.

 

Steinmeier za prioritu označil lepšiu ochranu vonkajších hraníc schengenského priestoru. Ten, kto ich chce udržať, musí podľa neho do toho zainvestovať. "Chceme zachovať a lepšie chrániť hranice Schengenu, aby sme zachovali voľný pohyb v EÚ," uzavrel.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies