Lajčák: Migrácia nie je európsky, ale globálny problém

NETKY.SK • 22 Jún 2017, 19:05 • 2 min
Lajčák: Migrácia nie je európsky, ale globálny problém

BRATISLAVA 22. júna (SITA) - Migrácia nie je len európsky problém a nemôže mať len európske riešenie. Na výročnom zasadnutí ministrov zahraničných vecí členských krajín Stredoeurópskej iniciatívy (CEI) v Minsku to dnes povedal slovenský minister zahraničia Miroslav Lajčák s tým, že migrácia je globálny problém, na riešenie ktorého musí svet spojiť sily.

slovakia

left justify in out

„Ani jedna organizácia, ani jeden štát či región si s migráciou neporadia osamote. Vyžaduje si to synergiu politického, ekonomického, ale aj edukačného pôsobenia predovšetkým na mladých ľudí a osobitne v štátoch, generujúcich radikálov," vyhlásil.

Východný vektor EÚ a Východné partnerstvo patria podľa šéfa slovenskej diplomacie k hlavným politickým programom Európskej únie, a sú aj jednou z hlavných zahraničnopolitických priorít Slovenska. 

 

"Aktivity Stredoeurópskej iniciatívy sa vzájomne dopĺňajú a obohacujú s agendou EÚ. V tomto období nástojčivo potrebujeme hľadať a nachádzať synergie na dosiahnutie lepších výsledkov," povedal Lajčák, ktorý za dve najväčšie výzvy dnešnej doby označil migráciu a terorizmus.

 

Stredoeurópska iniciatíva je regionálne združenie pre politickú, ekonomickú a kultúrnu spoluprácu, ktorej cieľom je podporovať proces transformácie a európskej integrácie. Má 18 členov, z toho desať štátov patrí do EÚ.

Lajčák využil návštevu Minska aj na oficiálne rokovania s ministrom zahraničných vecí Bieloruska Vladimirom Makejom. Stretnutie nadviazalo na oficiálnu návštevu premiéra Roberta Fica v minulom roku a na recipročnú návštevu predsedu vlády Bieloruskej republiky Andreja Kobjakova na Slovensku v apríli tohto roka. Ministra prijal aj prezident Bieloruska Alexander Lukašenko a v popoludňajších hodinách položil veniec k Pamätníku víťazstva v centre Minska.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies