Lajčák: Medzi EÚ a Kapverdami je špeciálne puto

NETKY.SK • 16 November 2016, 19:47 • 2 min
Lajčák: Medzi EÚ a Kapverdami je špeciálne puto

MINDELO - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák predsedal v stredu v meste Mindelo na kapverdskom ostrove Sao Vicente v mene Európskej únie ministerskému dialógu Kapverdy-EÚ.

slovakia

left justify in out

Dialóg sa koná pravidelne každý rok na základe Dohody o osobitnom partnerstve medzi EÚ a Kapverdami, ktoré sú považované za jedného z najvýznamnejších partnerov EÚ v Afrike, informoval dnes Tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

 

"Medzi EÚ a Kapverdami je špeciálne puto a máme osobitné partnerstvo postavené na rovnakých hodnotách demokracie, slobôd a ľudských práv," konštatoval Lajčák. "Toto partnerstvo sa vyvíja pozitívne a môže byť príkladom a modelom aj pre iné krajiny," zdôraznil ešte v utorok po stretnutiach s najvyššími predstaviteľmi Kapverd v hlavnom meste Praia na ostrove Santiago.

 

Na stretnutí s kapverdskými predstaviteľmi, ako aj na ministerskom dialógu Lajčák ocenil stabilitu kapverdskej demokracie a to, čo krajina vďaka nej dosiahla v ekonomickej a sociálnej oblasti. Delegácia EÚ, ktorú vedie, vyjadrila vláde Kapverd silnú podporu v jej úsilí zrealizovať potrebné ekonomické reformy. Vážnou výzvou a dôležitou prioritou pre Kapverdy je námorná bezpečnosť.

 

Ostrovnú krajinu ležiacu v Atlantickom oceáne pri západnom pobreží Afriky ohrozuje environmentálna kriminalita v podobe nelegálneho a neregulovaného rybolovu, a tiež pašovanie narkotík z Južnej Ameriky do Európy, čo má negatívny dosah aj na mieru kriminality v miestnej spoločnosti. Ďalšou výzvou je migrácia, keďže Kapverdy sú cieľovou krajinou pre migrantov z Afriky.

 

V rámci dialógu Kapverdy-EÚ diskutovali obe strany aj o regionálnych otázkach, ako je situácia v západnej Afrike a Guinejskom zálive, kde je vysoká aktivita medzinárodných námorných pirátov a kde je v celosvetovom meradle jeden z najväčších výskytov ilegálneho a neregulovaného rybolovu. Venovali sa aj globálnym hrozbám ako je terorizmus či klimatické zmeny, ktoré Kapverdy vzhľadom na svoju polohu a podnebie pociťujú veľmi naliehavo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona