Lajčák: Masaker v Aleppe treba zastaviť, vinníkom hrozia sankcie

NETKY.SK • 18 Október 2016, 06:31 • 2 min
Lajčák: Masaker v Aleppe treba zastaviť, vinníkom hrozia sankcie

LUXEMBURG - Ministri zahraničných vecí EÚ sa zhodli na tom, že treba zastaviť bombardovanie Aleppa, utrpenie tamojších civilistov a umožniť prísun humanitárnej pomoci. Ak to niektorý z aktérov konfliktu nedodrží, EÚ je pripravená prijať voči nemu sankcie, informoval šéf slovenského rezortu diplomacie Miroslav Lajčák.

slovakia

left justify in out

"Dali sme jasne najavo to, že od všetkých aktérov diania očakávame, že sa začnú chovať zodpovedne a budú mať na pamäti to, aby civilné obyvateľstvo netrpelo," skonštatoval Lajčák. Situáciu v Sýrii, ktorú ministrom priblížil vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura, označil za dramatickú.

 

Prípadné sankcie by mali byť uvalené na sýrskych predstaviteľov a ich podporovateľov nesúcich zodpovednosť za nálety na civilné ciele a utrpenie obyvateľstva. Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová zopakovala, že EÚ používa politické nástroje a nemieni vojensky zasahovať v Sýrii. Konflikt má podľa nej jedine politické riešenie.

 

V súčasnosti už EÚ uplatňuje sankcie voči 69 sýrskym subjektom, 205 Sýrčanom a trom Iráncom, uviedla agentúra Reuters. Znamená to, že nesmú vstupovať na územie EÚ a majú tu zmrazený majetok a účty.

 

"Nesieme zodpovednosť za desaťtisíce ľudí, ktorí v Aleppe zomierajú," skonštatoval český minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek. Do dvoch až troch týždňov by podľa neho malo byť jasné, či nátlak EÚ zabral alebo bude nevyhnuté rozšíriť sankcie voči jednotlivcom, ktorí sú zodpovední za masakre civilistov.

 

Rada ministrov vo svojom vyhlásení apeluje na Rusko, aby využilo všetky dostupné nástroje na zastavenie bombardovania zo strany sýrskej armády, umožnila prísun humanitárnej pomoci a vytvorila podmienky na politické riešenie krízy.

 

Ministri obviňujú sýrsky vládny režim podporovaný Ruskom z bombardovania východnej časti Aleppa vrátane civilnej infraštruktúry a z používania kazetových bômb a chemických zbraní, čo má za následok početné civilné straty. Nálet na humanitárny konvoj pri Aleppe z 19. septembra považujú za porušenie medzinárodného práva, ktoré by mala vyšetriť OSN a ktorého vinníci by mali byť potrestaní.

 

Ministri sa okrem Sýrie venovali aj migračným dohodám so štátmi Blízkeho východu a severnej Afriky. Pokrok zaznamenali pri rokovaniach s Jordánskom a Libanonom. Tunisko označili za pozitívny príklad štátu, ktorý vykročil smerom k demokracii. EÚ mu poskytne na rok 2017 dvojnásobnú finančnú pomoc oproti pôvodne plánovanej, aby prispela ku skvalitneniu životov tamojších občanov a odstráneniu príčin emigrácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies