Lajčák: Malte odovzdávame predsednícke žezlo s dobrým pocitom

NETKY.SK • 18 December 2016, 15:42 • 2 min
Lajčák: Malte odovzdávame predsednícke žezlo s dobrým pocitom

BRATISLAVA - Malte odovzdávame predsednícke žezlo s dobrým pocitom, bola to úžasná skúsenosť, pozitívna. Uviedol to dnes v relácii TA3 V politike na margo bilancovania končiaceho sa slovenského predsedníctva v Rade EÚ minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smer-SD).

slovakia

left justify in out

"Máme za sebou veľmi konkrétne výsledky, merateľné, ale aj také, ktoré sa nedajú zmerať, ale sú nemenej dôležité, a to je napríklad veľký rešpekt, ktorý moji spolupracovníci, naši diplomati, ale aj ministri, členovia vlády, ktorí viedli Rady, získali za tento polrok," povedal minister, pričom ocenil, že v zahraničí počuje na adresu predsedníctva slová chvály.

 

Za najviditeľnejší výsledok slovenského predsedníctva označil bratislavský summit a bratislavský proces, ktorý bude pokračovať počas summitu na Malte a summitu v Ríme, ktorý sa bude konať budúci rok v marci.

 

Ďalej spomenul ako úspech začiatok fungovania Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže, ako významný nástroj na obmedzovanie nelegálnej migrácie, ratifikáciu Parížskej klimatickej dohody a prioritnú politiku rozširovania, v rámci ktorej Slovensko dosiahlo pokrok vo vzťahu k Srbsku, Bosne a Hercegovine, Čiernej Hore a Albánsku.

 

Z pohľadu občanov spomenul ako praktický úspech zrušenie tzv. geoblockingu, keďže doteraz fungovalo blokovanie predaja z niektorých krajín – napríklad niektoré služby si bolo možné objednať z Rakúska, ale nie zo Slovenska.

 

Vyslovil ľútosť nad tým, že pokroky predsedníctva nevyvolali takú mediálnu pozornosť, ako údajná kauza ohľadom predsedníckeho podujatia. "Je mi to ľúto, pretože zazneli ťažké obvinenia vznesené bez dôkazov," konštatoval. Rád by počkal na výsledky vyšetrovania príslušných štátnych inštitúcií.

 

Priznal, že EÚ sa momentálne nachádza v zlom bode. Verí však, že všetky súčasné problémy budú pre EÚ budíčkom.

 

Kandidatúru na generálneho tajomníka OSN berie ako užitočnú skúsenosť a možnosť zviditeľniť Slovensko. "My si to na Slovensku ani neuvedomujeme, ako veľmi to bolo sledované na celom svete. Táto téma je väčšinou prvá vec, ktorú partneri so mnou otvoria," povedal, pričom si myslí, že vďaka kampani krajina objavila teritóriá, v ktorých predtým Slovensko nebolo prítomné, alebo bolo prítomné minimálne. Ako príklad uviedol Senegal i Angolu.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona