Lajčák: Malte odovzdá predsedníctvo v oblasti európskych politík

NETKY.SK • 13 December 2016, 09:50 • 2 min
Lajčák: Malte odovzdá predsedníctvo v oblasti európskych politík

BRATISLAVA - Najnovší vývoj v Sýrii dominoval v pondelok rokovaniu európskych ministrov zahraničných vecí na ich tradičnom zasadnutí v Bruseli (Rada FAC). Slovensko zastupoval minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák. Okrem rokovania o Sýrii minister podpísal dohodu s Kubou. Dnes symbolicky odovzdá predsedníctvo v oblasti európskych politík Malte. Informoval o tom tlačový odbor ministerstva.

slovakia

left justify in out

Pokiaľ ide o Sýriu, Európska únia vidí podľa Lajčáka svoju úlohu predovšetkým ako politický hráč a spoločne zdôrazňujeme potrebu negociovaného riešenia. „Ďalšou akútnou úlohou je humanitárna pomoc a naša snaha dostať ju tam, kde je potrebná,“ dodal šéf slovenskej diplomacie. V tejto súvislosti Slovensko 14. decembra vypraví do Sýrie konvoj s humanitárnou pomocou. Pomoc v hodnote 127-tisíc eur je určená obyvateľom sýrskeho Allepa, ktorí sú osobitne zasiahnutí pokračujúcim ozbrojeným konfliktom.

 

Ministri prediskutovali aj vonkajšie aspekty migrácie s dôrazom na hodnotenie toho, ako sa partnerský rámec, tzv. migračné kompakty s piatimi prioritnými africkými krajinami napĺňa. Ide o Senegal, Mali, Niger, Nigériu a Etiópiu. „Debata ukázala, že migračné kompakty sú užitočný nástroj. Umožnia riešiť problém migrácie tam, kde vzniká, a nepotýkať sa len s jeho následkami,“ zosumarizoval šéf slovenskej diplomacie.

 

Rada FAC sa okrem toho venovala strategickým vzťahom s Afrikou, osobitne vo svetle novembrového summitu EÚ - Afrika v novembri budúceho roka. Taktiež prediskutovala najnovší vývoj politickej a bezpečnostnej situácie v Konžskej demokratickej republike, a to so zameraním na hľadanie možností stabilizovať ju v spolupráci s regionálnymi a medzinárodnými aktérmi. Rada zároveň prijala závery k Južnému Sudánu a KĽDR.

 

Na okraj Rady FAC sa uskutočnilo slávnostné podpísanie Dohody o politickom dialógu a spolupráci medzi EÚ, jej členskými štátmi a Kubánskou republikou. Za Slovensko ju podpísal minister Lajčák. Uviedol, že ide o veľmi významnú dohodu, pretože zásadne mení politiku EÚ voči Kube a zaniká ňou spoločná pozícia z roku 1996 obmedzujúca politické i ekonomické kontakty. Podľa Lajčáka Slovensko podporovalo podpísanie dohody práve v období nášho predsedníctva. „Formálne sa otvára priestor pre normálnu komunikáciu a spoluprácu. Ide o zásadný obrat vo vzájomných vzťahoch,“ dodal minister.

 

Dnes bude minister Lajčák predsedať Rade pre všeobecné záležitosti (GAC), ktorej bude dominovať téma rozširovania. Nadviaže na ňu Medzivládna konferencia so Srbskom a následne s Čiernou horou. „Podarilo sa nám dokázať aj v praxi, že ide o našu prioritu,“ skonštatoval Lajčák. „Napríklad už v júli sme otvorili dve negociačné kapitoly so Srbskom a otvoríme ďalšie. Celkovo sme dosiahli posun prakticky u každej krajiny, ktorá je súčasťou prístupového procesu a pripomenuli sme, aká dôležitá je politika rozširovania,“ skonštatoval šéf rezortu diplomacie.

 

Na záverečnej Rade GAC pod predsedníckou taktovkou Slovenska Lajčák symbolicky odovzdá predsedníctvo v oblasti európskych politík Malte.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona