Lajčák má šancu: Moskva chce vetovať voľbu Gutteresa za šéfa OSN

NETKY.SK • 27 September 2016, 09:29 • 2 min
Lajčák má šancu: Moskva chce vetovať voľbu Gutteresa za šéfa OSN

NEW YORK - Ruská federácia mieni podľa informácií utorkového vydania viedenského mienkotvorného denníka Die Presse vetovať voľbu portugalského kandidáta Antónia Gutteresa za budúceho generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov.

slovakia

left justify in out

Bývalý predseda portugalskej vlády a niekdajší vysoký komisár Organizácie spojených národov (OSN) pre utečencov António Guterres zvíťazil aj v dnešnom neformálnom hlasovaní o kandidátoch na post generálneho tajomníka OSN. Od 15-člennej Bezpečnostnej rady OSN získal 12 pozitívnych a dva negatívne hlasy. Jedna krajina sa hlasovania zdržala.

 

Podľa informácií Die Presse s odvolaním sa na ruské diplomatické zdroje vláda v Moskve trvá na tom, aby sa nástupcom Pan Ki-muna na čele svetovej organizácie stal jeden z kandidátov z východoeurópskych krajín, informovala o obsahu materiálu denníka dnes večer s predstihom tlačová agentúra APA.

 

Na druhej priečke sa umiestnil bývalý šéf srbskej diplomacie Vuk Jeremič, ktorý získal rovnaký počet pozitívnych hlasov (osem) ako slovenský kandidát - minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Jeremič obsadil tentoraz druhú priečku, ktorá pri predchádzajúcom hlasovaní patrila slovenskému kandidátovi, iba preto, že mu patril o jeden negatívny hlas menej ako slovenskému kolegovi. TASR to potvrdil zdroj z prostredia OSN.

 

O Jeremičovi sa podľa rovnakého zdroja vie, že ho vetujú USA ako jeden zo stálych členov Bezpečnostnej rady OSN.

 

Za Lajčákom nasledovali argentínska ministerka zahraničných vecí Susana Malcorrová, bývalý slovinský prezident Danilo Türk, generálna riaditeľka Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) Irina Bokovová z Bulharska, bývalá premiérka Nového Zélandu Helen Clarková, bývalý macedónsky minister zahraničných vecí Srďan Kerim a bývalá moldavská vicepremiérka a ministerka zahraničných vecí Natalia Ghermanová.

 

Novozvolený generálny tajomník OSN nahradí Pan Ki-muna, ktorému sa skončí mandát na konci roka po odslúžení dvoch funkčných období.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies