Lajčák: Ľudia na Ukrajine požadujú zmenu

NETKY.SK • 3 November 2015, 13:36 • 2 min
Lajčák: Ľudia na Ukrajine požadujú zmenu

BRUSEL/BRATISLAVA - Ľudia na Ukrajine požadujú zmenu a synonymom zmeny sú reformy, uviedol dnes podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák v Bratislave v rámci otvorenia konferencie na tému "Východná politika Európskej únie: vzťahy s Ruskom a Ukrajinou".

slovakia

left justify in out

Implementácia reforiem predstavuje podľa ministra zásadný znak pre stabilnú budúcnosť Ukrajiny. Asociačná dohoda a dohoda o zóne voľného obchodu medzi Ukrajinou a Európskou úniou nedávajú žiadne záruky - skôr, ako poznamenal, poskytujú legálny rámec a mechanizmus pre úzku spoluprácu.

 

Európska únia má dobrú pozíciu, aby pomohla Ukrajine plaviť sa "v tranzitných vodách", povedal Lajčák na podujatí, ktoré zorganizovalo Výskumné centrum Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku (SFPA) v spolupráci s rezortom diplomacie a nadáciou Friedrich Ebert Stiftung (FES).

 

Na adresu Ruska šéf slovenskej diplomacie uviedol, že riešenie problémov s ním spojených potrvá dlho, čo si treba uvedomiť. "Zásadná redefinícia našich vzťahov s Moskvou je výzvou, ktorej sa nemožno vyhnúť," zdôraznil minister. Ako však poznamenal, medzitým sa musíme s Ruskom rozprávať, a oveľa častejšie: i z toho dôvodu, aby sme lepšie porozumeli motívom, na základe ktorých Moskva koná.

 

Lajčák taktiež uviedol, že vidí snahy o opätovné znárodnenie európskej zahraničnej politiky. Podľa neho to nastoľuje otázku, kde je hlavné mesto Európskej únie: "Je to Brusel, Berlín, alebo Paríž?"

 

Minister sa zmienil aj o konflikte v Sýrii. "Náš prístup k sýrskej kríze aj k mnohým iným krízam je taký, že 'nechceme toho muža, nechceme tamtú skupinu, pretože ich nemáme radi'. Ak budeme vylučovať z dialógu každého, koho nemáme radi, prestaneme sa rozprávať so sebou... Štyri roky špekulujeme o budúcnosti (sýrskeho prezidenta Bašára) Asada namiesto toho, aby sme diskutovali o tom, ako zastaviť krvavú vojnu v Sýrii," dodal Lajčák.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies