Lajčák: Logo nášho predsedníctva v EÚ môže vymyslieť ktokoľvek

NETKY.SK • 22 Január 2015, 10:43 • 2 min
Lajčák: Logo nášho predsedníctva v EÚ môže vymyslieť ktokoľvek

BRATISLAVA – Slovenské predsedníctvo v Rade EÚ sa bude môcť pochváliť vlastným logom. Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák dnes na tlačovej besede vyzval laickú aj odbornú verejnosť, aby ministerstvu predkladali jeho návrhy. Autor loga, pre ktoré sa nakoniec rezort zahraničia rozhodne, si prilepší o 4 500 eur.

slovakia

left justify in out

"Ambíciou je, aby naše logo bolo naše, aby odrážalo našu identitu, náš pozitívny vzťah k EÚ, aby bolo ľahko zapamätateľné, príťažlivé," vyhlásil Lajčák. Logo predsedníctva sa podľa jeho slov objaví na stovkách predmetov, bannerov či dokumentov. Návrhy treba predkladať do 16. marca, ministerstvo ich potom vyhodnotí a vyberie víťazné. "Logo predstavíme dva mesiace pred začiatkom predsedníctva, teda niekedy v máji 2016," dodal Lajčák. Ďalšie detaily o súťaži budú dostupné na webe ministerstva zahraničných vecí. 

 

Lajčák dnes tiež v súvislosti s blížiacim sa predsedníctvom poznamenal, že pri jeho výkone počítajú s pomocou mladých ľudí. "Záleží nám na tom, aby naše predsedníctvo bolo mladé, pretože Slovensko je mladé. Pre mladých ľudí bude niekoľko príležitostí zapojiť sa," doplnil. Približne 40 absolventov vysokých škôl či študentov vyšších ročníkov plánujú zapojiť do sekretariátu predsedníctva, kde budú mať na starosti logistiku, informačné technológie, komunikáciu či prezentáciu. Ďalších 30 mladých stážistov nájde svoje uplatnenie priamo v Bruseli a asi 60 až 70 študentov bude sprevádzať delegácie prichádzajúce na Slovensko. "Chceme dať jasne najavo, že predsedníctvo nie je elitársky projekt politikov, ale niečo, čo sa týka každého z nás," ukončil Lajčák. Mladí, ktorí sa podľa Lajčáka počas predsedníctva uchytia, budú môcť na ministerstve pracovať aj v budúcnosti. 

 

Rada EÚ funguje na princípe rotujúceho predsedníctva. V praxi to znamená, že každých šesť mesiacov predsedá Rade EÚ iný členský štát. Predsednícka krajina zodpovedá za riadne fungovanie Rady EÚ, organizovanie jej stretnutí, zabezpečenie komunikácie s členskými štátmi a jednotlivými inštitúciami Európskej únie. Slovensko bude predsedníckou krajinou Rady EÚ od 1. júla 2016. Predsednícke trio budeme tvoriť s Holandskom a Maltou. Predsedníctvo totiž prevezmeme od Holandska a odovzdáme ho Malte.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies