Lajčák: Lídri strán podpíšu deklaráciu k predsedníctvu v EÚ

NETKY.SK • 10 Máj 2013, 13:57 • 2 min
Lajčák: Lídri strán podpíšu deklaráciu k predsedníctvu v EÚ

BRATISLAVA - Lídri parlamentných strán podpíšu v najbližších dňoch politickú deklaráciu, ktorou sa prihlásia k spoločnej zodpovednosti za slovenské predsedníctvo v EÚ.

slovakia

left justify in out

Informoval dnes o tom po stretnutí s lídrami všetkých parlamentných opozičných strán minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Podľa neho išlo o užitočné stretnutie, ktorým sa začala príprava predsedníctva SR v Rade Európskej únie. „Tento proces bude spoločným vlastníctvom všetkých parlamentných strán. Máme na to dva dôvody. Prvý je ten, že predsedníctvo nie je záležitosť jednej vlády, alebo jednej politickej strany. Je to reprezentácia celého Slovenska a všetkých našich občanov,“ vyhlásil Lajčák.

Minister zároveň upozornil, že Slovensko bude predsedníckou krajinou EÚ po ďalších parlamentných voľbách, teda skoro po sformovaní ďalšej vlády. Preto je podľa neho nevyhnutné, aby všetci boli pripravení na výkon predsedníctva, aby vedeli, čo je treba urobiť, aby noví ministri boli pripravení viesť príslušné rady. „Preto je dôležité, aby sme mali veľmi dobrú komunikáciu so všetkými parlamentnými stranami,“ konštatoval. 

Ministerstvo zahraničných vecí má na starosť koordináciu celej prípravy predsedníctva. Do vlády už predložilo šesť materiálov, ktoré boli schválené. Boli to materiálny, ktoré vytvárali inštitucionálny, personálny a finančný rámec. „Chystáme sa do konca mája predložiť aj prvý materiál, ktorý už má konkrétne finančné implikácie. To znamená - riešenie našich priestorov v Bruseli. Toto je moment, keď sme došli k presvedčeniu, že už o tomto by sme mali s politickými stranami hovoriť, aby nebola neskôr diskusia, prečo sme zvolili také, alebo iné riešenie,“ povedal s tým, že všetkým stranám záleží, aby slovenské predsedníctvo bolo úspešné. 

Rezort zahraničia dáva na priestory v Bruseli počas predsedníctva viacero návrhov. „Musíme vyriešiť dilemu, či mať viac efektu za viac peňazí, alebo či ušetriť peniaze, a tým byť menej ambiciózny. Teší ma, že aj partneri potvrdili, že sa treba sústrediť na funkčnosť a aby sme boli úspešní,“ konštatoval Lajčák. 

Predsedníctvo v únii je podľa ministra unikátnou príležitosťou pre krajiny ako je Slovensko. „Budeme hlasom a tvárou EÚ. Budeme organizovať približne 1 500 rokovaní na území Slovenska. Členovia slovenskej vlády budú predsedať deviatim z desiatich ministerských rád. Budú tu stovky sprievodných podujatí a konferencií. Budú tu tisícky kultúrnych podujatí. Prídu na Slovensko desiatky tisíc ľudí. Počas predsedníctva Cypru krajinu pracovne navštívilo 20 000 ľudí,“ upozornil. Teda Slovensko sa podľa neho pre množstvo ľudí zjaví na mape, alebo potvrdí svoje postavenie. Slovensko tiež bude spoluformovať témy, ktorými sa EÚ bude zaoberať v tomto období. „Môžeme navrhnúť témy, ktoré sú pre nás dôležité. Predsedníctvo je pre nás aj výzva, že krajina ako Slovensko vie efektívne manažovať EÚ a že vieme prispieť k nastoleniu tém. Je to obrovská výzva a príležitosť. Môžeme uspieť, ale aj zlyhať,“ dodal Lajčák.

Slovensko bude predsedať Rade EÚ v roku 2016. Stáť by to malo približne 60 miliónov eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies