Lajčák: Líbya je kľúčom v snahách o zastavenie narastajúcej vlny migrantov prúdiacich do Európy

NETKY.SK • 17 Júl 2017, 18:46 • 2 min
Lajčák: Líbya je kľúčom v snahách o zastavenie narastajúcej vlny migrantov prúdiacich do Európy

BRATISLAVA – Priority Globálnej stratégie EÚ na ďalšie obdobie, vývoj v Líbyi a KĽDR, ako aj spolupráca EÚ s medzinárodnými organizáciami pri riešení migrácie na centrálnej stredomorskej migračnej trase, boli hlavnými témami dnešného zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli. Slovenskú republiku na ňom zastupoval minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák.

slovakia

left justify in out

Ako po rokovaní povedal Lajčák, za rok od prijatia Globálnej stratégie EÚ sa podarilo dosiahnuť najmä pokrok v oblasti bezpečnosti a obrany, diskusia sa posunula aj v oblasti spolupráce EÚ-NATO. "Je to dôkaz toho, že členské štáty EÚ vnímajú Globálnu stratégiu EÚ ako živý dokument, ktorý postupne zavádzame do praxe, aby sme efektívnejšie reagovali na aktuálne výzvy. Medzi nimi je potrebné venovať pozornosť aj témam ako migrácia, klimatické zmeny či prevencia konfliktov. Nesmieme však zabúdať ani na západný Balkán, transatlantické vzťahy a región strednej Ázie," povedal Lajčák. Potvrdil pritom, že v pozícii predsedu 72. Valného zhromaždenia OSN je pripravený prispieť k ďalšiemu prehĺbeniu partnerstva EÚ-OSN.

Ministri tiež nadviazali na aprílovú diskusiu o Líbyi, ktorá je kľúčovým bodom v snahách o zastavenie narastajúcej vlny migrantov prúdiacich do Európy. Ministri deklarovali pripravenosť podporiť aktivity nového osobitného predstaviteľa OSN pre Líbyu Ghassana Salamého a súhlasili s predĺžením mandátu misie EÚ EUBAM Líbya.

 

"Záchrana životov zostáva našou top prioritou. Je potrebné oceniť prácu mimovládnych organizácií, ktoré zachraňujú životy na mori. Na druhej strane je nutné - tak ako to navrhuje Taliansko - spracovať kódex správania, ktorého by sa mali tieto organizácie pridržiavať, aby ich aktivity neboli v protiklade s princípmi, ktorými sa riadi pobrežná stráž. Musíme nájsť správny pomer medzi bezpečnosťou a humanitárnymi aspektmi," zdôraznil Lajčák.

Ministri sa v diskusii venovali aj pokračujúcemu jadrovému a raketovému program KĽDR, ktorý je v rozpore s viacerými prijatými rezolúciami OSN, a diskutovali o možnostiach, ako by EÚ mala na tento vývoj reagovať. "Je zrejmé, že otázku jadrového programu Severnej Kórey nevyrieši vojenský zásah. Medzinárodné spoločenstvo musí aplikovať rozumnú kombináciu tlaku a dialógu na severokórejský režim, aby prestal ignorovať rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN," konštatoval Lajčák.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies