Lajčák: Lepšie je mať dialóg s Tureckom, než si posielať odkazy cez médiá

NETKY.SK • 26 August 2016, 10:48 • 2 min
Lajčák: Lepšie je mať dialóg s Tureckom, než si posielať odkazy cez médiá

BRATISLAVA – Turecko je strategický partner pre Európsku úniu (EÚ), hrá mimoriadne dôležitú úlohu, pokiaľ ide o riešenie migračného problému, a vo všeobecnosti je podstatne lepšie mať s ním dialóg a hovoriť o veciach, než si posielať odkazy prostredníctvom médií.

slovakia

left justify in out

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Miroslav Lajčák to povedal po štvrtkovom (25. augusta) pracovnom stretnutí v Ankare. TASR o tom informoval hovorca rezortu diplomacie Peter Stano.

Cieľom jeho rokovaní v Ankare boli popri bilaterálnych otázkach najmä najnovšie udalosti v Turecku, regionálna stabilita, bezpečnosť, migrácia, vízová liberalizácia a európska perspektíva Turecka. Všetky záležitosti boli prerokúvané v kontexte slovenského predsedníctva v Rade EÚ.

 

"Turecko som navštívil nielen ako minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, ale aj ako predstaviteľ predsedníckej krajiny EÚ. Turecko je veľmi dôležitým partnerom EÚ, je veľa tém, o ktorých treba hovoriť. Pochopiteľne, všetci si spomíname na dramatické okamihy 15. júla, keď bol pokus o puč, ktorý EÚ odsúdila a podporila legitímnu vládu a prezidenta. Napriek tomu došlo v následných dňoch k zhoršeniu vzájomnej atmosféry a taktiež k zhoršeniu dôvery medzi EÚ a Tureckom," uviedol Lajčák.

 

Ako ďalej povedal, v rámci pracovnej cesty sa stretol s predsedom tureckého parlamentu (Veľkého národného zhromaždenia Tureckej republiky) Ismailom Kahramanom, predsedom vlády Binalim Yildirimom, ministrom zahraničných vecí Mevlütom Čavušoglom a ministrom pre záležitosti EÚ a hlavným vyjednávačom pre vstup Turecka do EÚ Ömerom Čelikom.

 

Diskutoval s nimi najmä o tom, čo je potrebné urobiť pre opätovné obnovenie dôvery. "Rozprávali sme o tom, čo sa vlastne udialo, kde je príčina nedorozumenia, a hlavne, čo treba urobiť pre to, aby sa vzájomná dôvera zvýšila, aby sme sa vedeli pohnúť v prístupových rokovaniach, v témach, ako sú vízová liberalizácia, readmisná dohoda, samozrejme, migračná dohoda," dodal slovenský minister.

 

Zároveň upozornil, že dôležitou príležitosťou pre výmenu názorov bude neformálna schôdzka ministrov zahraničných vecí EÚ, ktorá sa uskutoční na budúci týždeň v Bratislave. Zúčastní sa jej aj zástupca Turecka. "Budeme sa venovať špeciálne téme Turecka a chcem povedať, že aj táto štvrtková návšteva potvrdila, ako je dôležité stretávať sa, komunikovať, hovoriť priamo o veciach, na ktoré máme odlišné názory, pýtať sa a dostávať odpovede a je to omnoho prospešnejšie, než si posielať odkazy cez médiá," konštatoval Lajčák s tým, že z tohto hľadiska hodnotí svoju návštevu ako mimoriadne užitočnú.

 

Lajčák v rozbombardovanom vestibule Veľkého národného zhromaždenia položil kvety na pamiatku obetí júlového pokusu o vojenský prevrat. Všetci tureckí partneri opakovane na rokovaniach aj verejne pred médiami vyzdvihli postoj Slovenska k neúspešnému pokusu o prevrat a poďakovali sa za solidaritu a podporu.

 

Ocenili najmä to, že minister Lajčák bol z európskych partnerov prvý, kto sa počas kritickej noci z 15. na 16. júla telefonicky spojil s tureckými vládnymi predstaviteľmi (Čavušoglom a Čelikom) a ubezpečil ich o podpore SR a únie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona