Lajčák: Len silná, vyvážená, bezpečná a asertívna EÚ môže byť atraktívna pre jej občanov

NETKY.SK • 14 Február 2017, 08:19 • 2 min
Lajčák:  Len silná, vyvážená, bezpečná a asertívna EÚ môže byť atraktívna pre jej občanov

BRATISLAVA - Bilaterálnym stretnutím s rezortným partnerom Didierom Reyndersom sa dnes (13. februára) začala dvojdňová návšteva ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka v Bruseli, počas ktorej v utorok vystúpi na konferencii na vysokej úrovni venovanej mediácii a prevencii konfliktov.

slovakia

left justify in out

Táto téma bola aj jednou z tých, o ktorých ministri diskutovali počas viac ako hodinového stretnutia. Ako to pripomenul Lajčák, Slovensko považuje preventívnu diplomaciu za najlepší nástroj ako zabrániť krviprelievaniu a eskalácii konfliktov vo svete. "Súčasná prax, keď štáty vynakladajú enormné úsilie a prostriedky do riešenia už horiacich konfliktov, si žiada zmenu. Preventívna diplomacia a mediácia sú oveľa efektívnejšie nástroje, ktoré zachraňujú životy, šetria peniaze a majú potenciál priniesť stabilitu do konfliktných oblastí," povedal minister. 

 

V diskusii sa obaja partneri dotkli aj otázok potrebného reformovania fungovania Európskej únie, ktoré by mali byť témou diskusií na nadchádzajúcom summite Európskej rady v Ríme a konštatovali, že dnes – 60 rokov po podpise tzv. Rímskych zmlúv – je jednota EÚ čeliacej bezprecedentným výzvam dôležitejšia než kedykoľvek predtým. "Len ekonomicky silná, sociálne vyvážená, vnútorne bezpečná a externe asertívna EÚ môže byť atraktívna pre jej občanov a rešpektovaná svetovými hráčmi," uviedol Lajčák.

 

Ministri si vymenili názory aj na migráciu a cesty jej riešenia, dopad Brexitu na budúcnosť EÚ, aktuálnu situáciu na Ukrajine a ďalšie otázky. Lajčák pozval svojho rezortného kolegu na návštevu Slovenska, pričom ako dobrý termín by sa javila tretia dekáda mája, keď sa v Bratislave bude konať bezpečnostná konferencia Globsec. Minister tiež pripomenul pozvanie prezidenta SR pre belgického kráľa Philippa na návštevu Slovenska.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies