Lajčák: Len pomaly prepájame európske a národné témy

NETKY.SK • 19 November 2015, 10:49 • 2 min
Lajčák: Len pomaly prepájame európske a národné témy

BRATISLAVA – Demokratickú legitimitu, boj s vnútroeurópskym extrémizmom a terorizmom, ale aj ozajstnú jednotnú európsku zahraničnú a bezpečnostnú politiku označil dnes minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák za hlavné výzvy, s ktorými sa budeme musieť zaoberať aj počas nášho predsedníctva v Rade Európskej únie.

slovakia

left justify in out

„Politická zodpovednosť a demokratická legitimita európskych inštitúcií a ich predstaviteľov je dlhodobá výzva. Súčasná Európska komisia je politickejšia a reflektuje výsledky volieb do Európskeho parlamentu. Chce sa sústrediť na menší počet priorít a dôslednejšie ich napĺňať,“ vysvetlil Lajčák. Podľa šéfa diplomacie Slovensko tento prístup jednoznačne víta. „No ak bude Komisia aj ďalej vnímaná ako tzv. 3B - byrokratická bruselská bublina - otázku demokratickej legitimity posunieme vpred len ťažko,“ pripomenul minister. Uviedol však, že v tomto procese existuje deficit aj v našom vnútropolitickom prostredí. „Len pomaly prepájame národné a európske témy a ťažko sa zbavujeme optiky "My verzus Brusel",“ myslí si Lajčák.

 

Boj s vnútroeurópskym extrémizmom a terorizmom označil Lajčák za výzvu číslo dva. Diskusie o fungovaní EÚ nesmú podľa ministra prebiehať mimo ľudí. „To inak v kombinácii so sklamaním z pôsobenia tradičných politických strán môže viesť k ďalšiemu odcudzeniu občanov od politiky,“ tvrdí šéf rezortu zahraničných vecí. Ako dodal, extrémizmus a radikalizmus, ktoré sprevádzajú rýchle a jednoduché riešenia veľmi komplexných problémov, tak môžu ďalej rásť.

 

„Po tragických útokoch v Paríži je jasné, že terorizmus máme už doma v EÚ,“ uviedol Lajčák. V tejto súvislosti zdôraznil, že spoločná odpoveď na tento problém musí prísť v podobe zaistenia bezpečnosti občanov, ale budeme si musieť poradiť aj s barbarstvami tzv. Islamského štátu (ISIS) a s fenoménom zahraničných bojovníkov, teda Európanov, ktorí chodia za ISIS bojovať.

 

Práve preto podľa Lajčáka potrebujeme jednotnú európsku zahraničnú a bezpečnostnú politiku. Tá by mala byť podľa neho efektívnejšia a pružnejšia. Lajčák tvrdí, že nám často chýba koordinácia a líderstvo. „Potom sme v lepšom prípade svedkom nesúrodých verejných vyhlásení. V horšom chaotických individuálnych opatrení. A ak sa raz spoločne dohodneme na pomyselnej "červenej čiare", nemali by sme ju prekračovať,“ vyhlásil Lajčák.

 

Lajčák priznal, že nebude jednoduché popasovať sa s touto agendou, avšak je presvedčený, že Slovensko to úspešné zvládne. Ako minister na Národnom konvente o slovenskom predsedníctve, ktoré organizuje rezort diplomacie s Centrom pre európske záležitosti pripomenul, že predsedníctvo Slovensko preberie po Holandsku o osem mesiacov po prvý raz. Ako Lajčák zdôraznil, program slovenského predsedníctva sa momentálne pripravuje, kľúčové témy sú však už známe. Medzi ne by mala patriť energetická únia, nezamestnanosť mladých ľudí či dobudovanie jednotného trhu s dôrazom na digitálnu agendu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies