Lajčák: Posun Šefčoviča na úroveň podpredsedu EK je uznaním jeho kvalít

NETKY.SK • 15 Október 2014, 16:35 • 2 min
Lajčák: Posun Šefčoviča na úroveň podpredsedu EK je uznaním jeho kvalít

BRATISLAVA - Možné získanie postu podpredsedu Európskej komisie (EK) slovenským eurokomisárom Marošom Šefčovičom je uznaním jeho kvalít. Po dnešnom rokovaní vlády to vyhlásil šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák.

slovakia

left justify in out

Ako pripomenul, Šefčovič o nich presvedčil pri svojom vypočutí aj europoslancov príslušného výboru pre dopravu. "Je vnímaný ako jeden zo skúsených a seniorných členov komisie. To znamená, že predseda komisie v situácii, keď musí preskupiť portfóliá, ho posunul na úroveň viceprezidenta," dodal Lajčák.
     

Aj podľa ministra dopravy Jána Počiatka je najdôležitejšie to, že súčasný podpredseda európskej komisie je uznávaný. Teší ho, že má šancu získať ešte významnejší post, ako mu bol pôvodne navrhnutý. "Je to potvrdenie toho, že je to naozaj veľmi kvalitný kandidát," konštatoval.
     

Šefčovič zrejme získa podpredsednícky post v EK, ktorú zostavuje jej novozvolený predseda Jean-Claude Juncker. Na starosti by mal mať energetickú úniu a tiež strategickú koordináciu dopravy.
     

Juncker sa rozhoduje prideliť podpredsednícke portfólio, ktoré zostalo uvoľnené po Slovinke Alenke Bratušekovej, slovenskému nominantovi na eurokomisára. Pôvodne mal mať na starosti oblasť dopravy a vesmíru.
     

Má päťročné skúsenosti vo funkcii podpredsedu komisie a počas vypočúvaní pred poslancami Európskeho parlamentu (EP) patril medzi najlepšie pripravených kandidátov. Pre Junckera je prirodzenou voľbou na jedno z podpredsedníckych miest.
     

Nový híring sa uskutoční v pondelok 20. októbra v Štrasburgu, tesne pred plenárnym zasadnutím europarlamentu. Šefčovič, ak bude jeho funkcia prehodnotená, si do budúceho pondelka musí podrobne naštudovať agendu spojenú s energetikou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies