Lajčák: Dúfame v politickú múdrosť, keď zvažujeme pozvanie ďalších štátov do NATO

NETKY.SK • 30 Máj 2014, 15:54 • 2 min
Lajčák: Dúfame v politickú múdrosť, keď zvažujeme pozvanie ďalších štátov do NATO

BUDVA/BRATISLAVA - Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák dnes (30. mája 2014) vystúpil v čiernohorskej Budve na bezpečnostnej konferencii To-be-Secure (2BS) v úvodnom paneli venovanom budúcnosti rozširovania NATO.

slovakia

left justify in out

Vo svojom diskusnom príspevku zdôraznil presvedčenie, že členstvo krajín západného Balkánu prispeje k stabilite a bezpečnosti v tomto regióne ako aj k bezpečnosti samotnej Aliancie. „Vstup každej novej krajiny do NATO prispel k rozšíreniu zóny stability a bezpečnosti v Európe. A tak, ako si ceníme politickú múdrosť tých, ktorí nám pomáhali vstúpiť do Aliancie, dúfame v politickú múdrosť nás všetkých dnes, keď zvažujeme pozvanie ďalších štátov do NATO,“ povedal minister M. Lajčák, ktorý označil Čiernu Horu za v súčasnosti najnádejnejšieho kandidáta na členstvo v NATO spomedzi všetkých krajín západného Balkánu.
     

Konferencia 2BS v Budve je už tradične reprezentatívnym fórom, na ktorom sa diskutujú otázky globálnej a euroatlantickej bezpečnosti, za početnej účasti ministrov zahraničných vecí a obrany, politických predstaviteľov štátov, prominentných zástupcov akademického sektora a expertov na bezpečnostnú politiku a súvisiace témy. S ministrom M. Lajčákom vystupovala v paneli o.i. ministerka zahraničných vecí a európskych záležitostí Chorvátska Vesna Pusić, námestníčka generálneho tajomníka NATO pre verejnú diplomaciu Kolinda Grabar-Kitarović, minister zahraničných vecí Čiernej Hory Igor Lukšić, aj slovinský minister obrany Roman Jakič.
     

Ďalšími témami, diskutovanými na konferencii sú Afganistan po roku 2014, Boj s terorizmom, Ukrajinská kríza, 20 rokov Partnerstva za mier a Obrana v elektronickom priestore.
     

Po panelovej diskusii sa minister M. Lajčák krátko stretol s ministrom obrany Srbska B. Gašičom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies