Lajčák: Kto pôjde do Moskvy na oslavy konca vojny sa zatiaľ nerozhodlo

NETKY.SK • 18 Marec 2015, 14:44 • 2 min
Lajčák: Kto pôjde do Moskvy na oslavy konca vojny sa zatiaľ nerozhodlo

BRATISLAVA – Slovensko zatiaľ neprijalo rozhodnutie, kto sa za našu krajinu zúčastní na oslavách 70. výročia ukončenia 2. svetovej vojny v Moskve. Po rokovaní vlády to uviedol minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák s tým, že rozhodnutie prezidenta Andreja Kisku nejsť na oslavy do Ruska rešpektuje.

slovakia

left justify in out

Lajčák vysvetlil, že sa zvažujú viaceré možnosti. Pripomenul, že na pôde Európskej únie sa hľadá správna forma vyjadrenia spoločného postoja. „Naše rozhodnutie bude naše rozhodnutie, ale ako členská krajina sme súčasťou debát a pokiaľ by bol jednotný postoj, tak Slovensko bude jeho súčasťou. Ak nebude jednotný postoj, prijmeme naše rozhodnutie tak, ako ho budeme považovať za najsprávnejšie pre Slovenskú republiku," zdôraznil. Zároveň označil za špekulatívne otázky, či by poškodilo postavenie Slovenska, ak by premiér Robert Fico na oslavy do Moskvy šiel.

 

Treba si uvedomiť, že tu treba nájsť balans medzi dvoma udalosťami. Ignorovať jednu alebo druhú by Lajčák nepovažoval za správne. Tá jedna je nespochybniteľný podiel Sovietskeho zväzu a jeho armády na oslobodení Európy od fašizmu a tá druhá je podiel Ruskej federácie na porušení medzinárodného práva na ilegálnej anexii Krymu. „Ja to tak cítim, že to jedno by nemalo zvíťaziť nad druhým. Treba nájsť spôsob, ako si uctiť pamiatku a zároveň vyjadriť nesúhlas s tým čo sa udialo na Kryme,“ vyhlásil Lajčák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies