Lajčák: Kľúčové body dohody na Ukrajine by mali byť splnené

NETKY.SK • 23 Február 2014, 14:45 • 2 min
Lajčák: Kľúčové body dohody na Ukrajine by mali byť splnené

BRATISLAVA - Ide najmä o návrat k ústave z roku 2004 a zostavenie vlády, ktorá vytvorí podmienky na slobodné parlamentné a prezidentské voľby v krajine.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Napriek tomu, že vývoj na Ukrajine je dramatický a niektoré body dohody zameranej na ukončenie krízy boli prekonané, šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák je presvedčený, že jej kľúčové body by mali byť splnené. Ide najmä o návrat k ústave z roku 2004 a zostavenie vlády, ktorá vytvorí podmienky na slobodné parlamentné a prezidentské voľby v krajine. Povedal to dnes v diskusnej relácii TA3 V politike.

"Myslím si, že by bolo veľkou chybou, keby v tej eufórii, ktorá momentálne v Kyjeve vládne, sa od týchto elementov odstúpilo. Je nevyhnutné, aby vo vláde, ktorá sa bude vytvárať v týchto dňoch, boli zastúpení aj predstavitelia Strany regiónov, pretože z hľadiska jednoty národa, ako aj Ukrajiny ako štátu, to považujem za zásadné," povedal Lajčák. Aj keď politický život zosadeného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča je podľa slovenského ministra zahraničných vecí skončený, spolu so Stranou regiónov reprezentujú relevantnú časť spoločnosti, ktorá musí mať pocit, že nie je vylúčená z procesov, ktoré v súčasnosti v krajine prebiehajú, tvrdí Lajčák. Uvítal prepustenie opozičnej líderky Julie Tymošenkovej na slobodu a vysvetľoval aj slová premiéra Roberta Fica, ktorý nedávno poznamenal, že s Ukrajinou sa nikdy nepodarilo nadviazať normálne politické vzťahy. "To, čo premiér chcel povedať, je, že politický systém na Ukrajine je odlišný od štandardných politických systémov, na aké sme zvyknutí v krajinách Európskej únie. Vyznačuje sa menšou transparentnosťou, čiže nejaká viditeľnosť toho, čo sa vnútri politickej kuchyne na Ukrajine deje, je z nášho pohľadu výrazne nižšia v porovnaní so všetkými ostanými našimi susedmi," povedal Lajčák.


 

Podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič v TA3 uviedol, že podľa neho nesie zodpovednosť za vyhrotenie situácie súčasná ukrajinská reprezentácia. "Prvým momentom bolo odmietnutie asociačnej dohody s Európskou úniou, potom nasledovali týždne, keď sa mohlo hľadať politické riešenie, ktoré bolo odmietané, až došlo k  situácii, že snajperi zo striech mierili na ľudí a strieľali na nich," povedal Šefčovič. Ministri zahraničných vecí krajín Európskej únie Laurent Fabius (Francúzsko), Frank-Walter Steinmeier (Nemecko) a Radek Sikorski (Poľsko) sa podľa Šefčoviča pri rokovaniach na Ukrajine snažili "veľmi plasticky vysvetliť na oboch stranách, čo ich čaká".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies