Lajčák: Klimatické zmeny zasahujú všetky oblasti rozvoja

NETKY.SK • 6 November 2015, 10:29 • 2 min
Lajčák: Klimatické zmeny zasahujú všetky oblasti rozvoja

LUXEMBURG – Hlavnými témami tohtoročného stretnutia zástupcov z viac ako 50-tich krajín Európy a Ázie (ASEM) v Luxemburgu boli otázky spolupráce na udržateľnej a bezpečnej budúcnosti, pričom ministri sa venovali aj problému klimatických zmien.

slovakia

left justify in out

Ako informoval tlačový odbor rezortu zahraničia, podľa ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslava Lajčáka klimatické zmeny zasahujú všetky oblasti rozvoja – boj proti chudobe, zdravotníctvo či ekonomický rast.


Lajčák pripomenul aj príspevok Slovenska, ktoré sa zaviazalo znižovať emisie skleníkových plynov, a vyzval ďalšie štáty, aby sa rovnako zapojili do tohto globálneho úsilia. "Tu nemôžeme dopustiť zlyhanie. Musíme urobiť všetko pre to, aby sme mali výsledky. Je to naša spoločná zodpovednosť - voči našim občanom, životnému prostrediu a voči budúcim generáciám," zdôraznil minister na plenárnom ministerskom stretnutí ASEM.


Lajčák sa v Luxemburgu zúčastnil aj na schôdzke krajín Visegrádskej štvorky s Južnou Kóreou. Dialóg s touto krajinou sa rozbehol približne pred rokom, počas predsedníctva SR vo V4. Ako Lajčák pripomenul, vzťahy sú dynamické, Južná Kórea sa okrem iného stala prispievateľom do Medzinárodného vyšehradského fondu. Ministri na stretnutí diskutovali o ďalších oblastiach spolupráce ako je veda a výskum alebo infraštruktúra.


Na stretnutí ministrov V4 s japonským partnerom Fumiom Kišidom účastníci ocenili, že kontakty bežia v tomto formáte 12 rokov. Otvorili tiež otázku rozšírenia existujúcich spoločných aktivít na oblasť vedy, výskumu, energetiky, ale aj na oblasť obrany a posilňovania mieru a stability. "V uplynulých rokoch sme vytvorili úspešný rámec pre spoluprácu V4 a Japonska v mnohých oblastiach a neustále mu dávame nový rozmer. Dúfam, že aj ďalšie oblasti spolupráce budú také úspešné ako tie doterajšie," uviedol šéf rezortu diplomacie. Japonského partnera okrem toho v mene Vyšehradskej štvorky informoval o vývoji na Ukrajine a iniciatívach, ktorými krajiny V4 podporujú tamojší reformný a transformačný proces.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona