Lajčák: Kapverdská republika môže byť v oblasti demokracie príkladom pre mnohé iné africké krajiny

NETKY.SK • 20 Apríl 2017, 17:30 • 2 min
Lajčák: Kapverdská republika môže byť v oblasti demokracie príkladom pre mnohé iné africké krajiny

BRATISLAVA - Na historicky prvú návštevu Slovenskej republiky pricestoval dnes do Bratislavy minister zahraničných vecí a komunít Kapverd Luís Filip Tavares.

slovakia

left justify in out

Návšteva sa uskutočnila päť mesiacov po tom, ako Lajčák v novembri navštívil Kapverdské ostrovy, kde v mene Európskej únie predsedal ministerskému dialógu Kapverdy-EÚ.

 

"Kapverdy sú mimoriadnou krajinou. Je to africká krajina, ktorá ale akceptuje európske hodnoty, európske štandardy. Jeden príklad: V minulom roku mali troje voľby – prezidentské, parlamentné a regionálne. Došlo k zmene moci, ale všetky voľby prebehli podľa najvyšších európskych štandardov," uviedol po spoločnom stretnutí Lajčák.

 

Minister zahraničných vecí SR tiež zdôraznil, že Kapverdy sú krajinou, ktorá má strategickú orientáciu na Európsku úniu. Od roku 2007 s ňou totiž majú špeciálne partnerstvo, v rámci ktorého sa každý rok uskutočňuje dialóg na ministerskej úrovni. Vzťah medzi Kapverdmi a EÚ podľa Lajčáka môže slúžiť ako dobrý príklad aj pre ostatné africké krajiny, ktorým by mohol ukázať, prečo sa orientovať na EÚ, a preto by sa mal aj viac zviditeľňovať.

 

"Vzťah medzi Európskou úniou a Kapverdmi môže slúžiť ako príklad pre ostatné africké krajiny, prečo je dobré orientovať sa na Európsku úniu a európske hodnoty, a ja položartom a polovážne hovorím, že Kapverďania sú lepší Európania než niektoré členské krajiny Európskej únie alebo niektoré krajiny, ktoré sa usilujú o členstvo v Európskej únii," povedal.

 

Lajčák spoločne s Tavaresom uviedli, že väčšina ich dnešného rozhovoru bola venovaná práve vzťahu medzi Kapverdmi a Európskou úniou. V máji bude totiž desiate výročie vytvorenia špeciálneho partnerstva EÚ s Kapverdmi a podľa slovenského ministra by sa vzájomná spolupráca oboch subjektov čoskoro mohla rozšíriť aj do ďalších oblastí, ako sú napríklad bezpečnosť či rozvoj cestovného ruchu.

 

Dnešný dialóg rezortných kolegov sa však týkal aj vzťahu medzi Kapverdmi a Slovenskom. Lajčák za oblasť prvej bilaterálnej spolupráce označil cestovný ruch. Tavares v tejto súvislosti priblížil, že na Kapverdy ročne cestuje okolo 5000 Slovákov. Lajčák uviedol, že Kapverdy sa už stali vyhľadávanou turistickou destináciou a v tomto smere majú ešte veľký potenciál. Dodal, že cestovanie na ostrovy sa od mája ešte zjednoduší.

 

"Chcem vysoko oceniť rozhodnutie vlády Kapverd, že od mája tohto roka zrušia vízovú povinnosť pre občanov Európskej únie, čo znamená, že cestovanie na Kapverdy sa stane ešte jednoduchším," vysvetlil Lajčák.

 

Rezortní kolegovia podľa Lajčáka počas dnešného stretnutia identifikovali aj ďalšie oblasti možnej spolupráce. Tie videli napríklad v poľnohospodárstve a pri využívaní niektorých technológií, akými sú napríklad purifikácia vody či odsoľovanie.

 

Tavares poďakoval Lajčákovi za srdečné prijatie a oficiálne oznámil, že Kapverdy podporujú slovenskú kandidatúru na post predsedu Valného zhromaždenia OSN, ako aj na miesto v Rade OSN pre ľudské práva. "Slovenská republika sa môže spoľahnúť na našu podporu a budeme sa snažiť, aby ju podporili aj ďalšie africké a portugalsky hovoriace krajiny," povedal.

 

Tavares okrem toho zdôraznil, že na Kapverdoch bol postavený vôbec prvý katolícky kostol v Afrike, súostrovie bolo viac pod európskym než africkým vplyvom a vďaka svojej histórii sa stotožňuje s európskymi hodnotami. Dodal, že viac Kapverďanov žije v súčasnosti v zahraničí (podľa jeho slov približne 700.000), najmä v USA, než doma (asi pol milióna).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona