Lajčák: Južná Kórea je najvýznamnejším mimoeurópskym investorom v SR

NETKY.SK • 17 Júl 2014, 12:51 • 2 min
Lajčák: Južná Kórea je najvýznamnejším mimoeurópskym investorom v SR

BRATISLAVA - Kórejská republika je najvýznamnejším mimoeurópskym investorom na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to dnes v Bratislave podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák po bilaterálnom stretnutí so šéfom juhokórejskej diplomacie Jun Pjung-sem. Ten navštívil Slovensko pri príležitosti prvého zasadnutia zástupcov rezortov diplomacií krajín Vyšehradskej štvorky (V4) vo formáte V4+ od momentu, keď 1. júla prevzala predsedníctvo Slovenská republika.
     

"Kia a Samsung zamestnávajú takmer 10.000 našich občanov a spolu s nimi prišlo na Slovensko takmer 90 kórejských spoločností. To všetko vytvára veľmi silný základ pre náš záujem o to, aby sme našu spoluprácu udržiavali. Aby sme urobili všetko pre to, aby kórejskí investori na Slovensku boli spokojní a úspešní," uviedol Lajčák s tým, že hospodársky dialóg má v spektre vzájomných vzťahov osobitné postavenie.
     

"Bilaterálny obchod medzi Kóreou a Slovenskom v posledných desiatich rokoch významne narástol, minulý rok dosiahol 3,4 miliardy eur. Na Slovensku pôsobí viac ako 80 kórejských spoločností, ktoré tu investovali 1,2 miliardy eur a zohrávajú významnú úlohu v hospodárskom rozvoji Slovenska," zdôraznil Jun.
     

Šéf slovenskej diplomacie prezradil, že obe krajiny sa usilujú o upevňovanie vzájomnej ekonomickej spolupráce aj v oblasti výskumu a vývoja, kultúry, vzdelávania či cestovného ruchu. Dohoda o vedecko-technickej spolupráci, ktorú podpísali minulý rok v Soule, nadobudla účinnosť v apríli tohto roka. V novembri sa uskutoční prvé stretnutie spoločnej slovensko-kórejskej komisie. "Budeme hovoriť o spolupráci medzi študentmi, o výmene stážistov a o programoch osobitne pre mladých ľudí," priblížil Lajčák.
     

Jun doplnil, že so slovenským partnerom rokovali aj o možnosti otvorenia nového kurzu kórejskej medicíny na Univerzite Komenského (UK) v Bratislave.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies