Lajčák je znepokojený pre udalosti v Odese

NETKY.SK • 3 Máj 2014, 13:38 • 2 min
Lajčák je znepokojený pre udalosti v Odese

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák reaguje so znepokojením na udalosti v Odese, kde v piatok 2. mája došlo k násilnostiam, ktoré si vyžiadali straty na životoch.

slovakia

left justify in out

„Obrazy nezmyselného krviprelievania na odeských uliciach ma napĺňajú hlbokým smútkom. Silová konfrontácia, nenávisť ústiaca do ozbrojených stretov nič nevyrieši. Som presvedčený, že iba mierové spolunažívanie založené na zásadách rovného a rovnakého zaobchádzania so všetkými v jednotnom a demokratickom štáte je cestou k budúcnosti Ukrajiny. Politické otázky musia byť riešené politickými prostriedkami, nie násilím na uliciach," uviedol minister Lajčák. 

 

Podľa neho jedinou cestou k stabilizácii situácie je uvoľnenie napätia a využitie potenciálu Ženevských rokovaní zo 17. apríla 2014, kde sa Ukrajina, Ruská federácia, USA a Európska únia zhodli na potrebe krokov, ktoré by mohli priviesť k upokojeniu situácie ako na Ukrajine aj v širšom regióne. "Vyzývam preto všetky strany, aby obnovili mier a poriadok na uliciach tohto krásneho mesta, a aby včerajšie udalosti boli riadne prešetrené a vinníci potrestaní,“ dodal šéf slovenskej diplomacie. 

 

Podľa najnovších informácií z agentúry Reuters najmenej 42 ľudí prišlo o život pri piatkovom požiari budovy v centre ukrajinského mesta Odesa. Podľa vlády sa väčšina udusila dymom, niektorí vyskočili z okien. Podľa dostupných informácií sa budova zapálila pri potýčke prívržencov vlády v Kyjeve s protivládnymi demonštrantami, počas ktorej obe strany po sebe hádzali zápalné fľaše. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies