Lajčák: Je najvyšší čas uzavrieť tému sporu o názov Macedónska

NETKY.SK • 27 Február 2014, 14:48 • 2 min
Lajčák: Je najvyšší čas uzavrieť tému sporu o názov Macedónska

BRATISLAVA - Fakt, že Macedónsko napriek odporúčaniam Európskej komisie (EK) počulo zo strany Európskej únie päťkrát nie pre začatie prístupových rokovaní, nie je podľa šéfa slovenskej diplomacie Miroslava Lajčáka povzbudzujúce pre tamojšiu vládu a jej transformačné úsilie.

slovakia

left justify in out

Macedónsko získalo kandidátsky status v roku 2005 spoločne s Chorvátskom. Kým Skopje prešľapuje namieste, Záhreb už rozšíril rady Európskej únie. Dátum začiatku prístupových rokovaní s touto balkánskou krajinou nebol doteraz stanovený pre nedoriešený spor so susedným Gréckom ohľadom svojho názvu. Atény tvrdia, že názov Macedónsko implikuje aj územné nároky tejto krajiny na severogrécku provinciu Macedónia.
     

"Nikoho netreba presviedčať, že je najvyšší čas túto kapitolu uzavrieť a venovať sa serióznym témam, a tou je integrácia do EÚ a NATO," povedal Lajčák na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave po stretnutí so svojím macedónskym náprotivkom Nikolom Poposkim. Dodal, že SR dlhodobo podporuje členstvo Macedónska v únii, ako aj politiku otvorených dverí NATO, kde je Skopje jedným z najlepšie pripravených kandidátov.
      

Podľa neho začína byť neseriózne, že päť rokov po sebe EK odporučila začať prístupové rokovania s Macedónskom, ale toto odporúčanie nebolo podporené konsenzom na Európskej rade. "Snažiť sa o šiesty, siedmy pokus zopakovania toho istého cvičenia nepomáha ani Európskej únii, ani Macedónsku. Situáciu treba riešiť, ale bolo by zjednodušením splošťovať ju iba na otázku názvu krajiny a jednej členskej krajiny, teda Grécka," upozornil s tým, že na zasadnutiach Európskej rady nikdy neboli proti začatiu prístupových rokovaní iba samotné Atény.
      

Lajčák pripomenul, že to závisí od splnenia celého radu faktorov. Okrem iného potreby posilnenia právneho štátu, zvýšenia etnickej kohézie, udržania dynamiky reforiem a zlepšenia vzťahov so susedmi. Zároveň by chcel vidieť väčšiu angažovanosť EÚ v spore o názov Macedónska.
      

Za zásadnú vec však považuje politickú vôľu. "My na Slovensku sme si povedali, že členstvo v EÚ a NATO je pre nás prioritou číslo jeden. Všetko ostatné je menej dôležité a všetko ostatné tej priorite podriadime. Chceme mať pocit a presvedčenie, že to isté vidíme aj na strane macedónskej vlády nielen na úrovni deklarácie, ale aj konkrétnych krokov. Ak je členstvo v EÚ dôležitejšie než debata o názve krajiny, tak sa podľa toho treba správať. Nebude to jednoduchý proces ani jednoduché rozhodnutia," podčiarkol.
      

Poposki deklaroval, že reformy v jeho krajine prebiehajú veľmi intenzívne, a to najmä počas uplynulých rokov. Poznamenal, že z ich strany prišlo k mnohým krokom na prekonanie predmetného sporu. "Snažíme sa dospieť ku kompromisom, ale bez spolupráce nášho južného suseda – Grécka to nie je možné," dodal.
      

Potvrdil odhodlanosť na nájdenie riešenia, avšak poukázal na rozdielnu motiváciu oboch strán konfliktov. "Snažíme sa integrovať, ale v súčasnej hospodárskej situácii v Aténach toto pre nich nie je priorita, preto je tento prístup v nerovnováhe," konštatoval macedónsky šéf diplomacie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies