Lajčák: Je chyba, ak EÚ odstúpi od princípov pre krátkodobé záujmy

NETKY.SK • 3 Marec 2016, 10:43 • 2 min
Lajčák: Je chyba, ak EÚ odstúpi od princípov pre krátkodobé záujmy

BRATISLAVA - Otvorenie ďalších prístupových kapitol o vstupe do EÚ pre Turecko bol podľa ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslava Lajčáka logický krok, ktorý Slovensko podporuje.

slovakia

left justify in out

"Ja osobne zastávam názor, že bolo chybou zastaviť prístupové rokovania s Tureckom z politických dôvodov. Nesvedčí o našej serióznosti, keď otvoríme prístupové rokovania a potom ich zablokujeme pre politické dôvody," povedal šéf slovenskej diplomacie rozhovore pre agentúru SITA.


Lajčák konštatoval, že na strane Turecka boli rezervy v plnení svojich záväzkov, ale celoživotná skúsenosť mu hovorí, že Európska únia má podstatne väčší vplyv, keď proces prístupových rokovaní beží. "Keď ja otvorím kapitolu a potom hodnotím, či tá krajina splnila moje podmienky. Keď ja som ten, kto určuje dynamiku a mieru náročnosti," vysvetľuje svoj postoj. "Pokiaľ ja proces zastavím a nedovolím otvoriť, tak na druhej strane rastie frustrácia, kritika voči mne a ja s tým neviem nič urobiť," dodal šéf slovenskej diplomacie.


Lajčák zhodnotil, že je rád, že EÚ dala vlani koncom novembra Turecku ponuku na otvorenie nových prístupových kapitol, bol by ale "ďaleko radšej, keby to nebolo akoby pod tlakom a keby to nebol akoby výmenný obchod". Ak by bežal proces prístupových rokovaní normálne, bola by podľa Lajčáka na oboch stranách väčšia dôvera. "Navyše teraz trošku vzniká otázka, že aká je teda principiálna naša pozícia voči Turecku," poznamenal. Pýta sa, či zrazu pominuli dôvody na blokáciu, keď potrebujeme pomôcť pri zvládaní migračnej krízy. "Vždy, keď odstúpime od našej principiálnej európskej politiky v záujme nejakých krátkodobých politických cieľov, tak je to chyba a vypomstí sa nám to," uzavrel.


Koncom novembra sa Európska únia na summite s Tureckom dohodla, že Turecko pomôže pri zvládaní migračnej vlny, a to tak, že zadrží migrantov na svojom území. Dostať by za to mali tri miliardy eur, ktoré pôjdu napríklad do vybudovania a lepšieho vybavenia utečeneckých táborov. Takisto by malo dôjsť k liberalizácii vízového režimu a „novej dynamike v prístupových rokovaniach“. Turecko je kandidátskym štátom od roku 1999 a od roku 2005 vyjednáva.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies