Lajčák: Islamský štát je obrovská hrozba pre našu civilizáciu

NETKY.SK • 11 September 2014, 08:44 • 2 min
Lajčák: Islamský štát je obrovská hrozba pre našu civilizáciu

BRATISLAVA – Kroky vedúce k zničeniu militantnej skupiny Islamský štát (IS) sú logickým a zákonitým vyústením, pretože IS je obrovská teroristická hrozba a celková hrozba pre našu civilizáciu. Vyhlásil to šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák.

slovakia

left justify in out

"To sú ľudia, ktorí v zásade vyznávajú filozofiu, že pokiaľ nezdieľate ich ideológiu, tak nemáte právo žiť, čo sme videli viackrát v praxi. Je to ohromné zlo, ktorému sa treba postaviť, a som rád, že Spojené štáty istým spôsobom zavelili do boja," konštatoval s tým, že táto téma rezonovala na minulotýždňovom summite NATO vo Walese. 
      

Poukázal na vytváranie medzinárodnej koalície krajín, ktoré sa chcú zapojiť do zničenia Islamského štátu. "Musíme tento fenomén zastaviť, lebo v opačnom prípade by sme sa nenazdali a klopali by na naše dvere," upozornil Lajčák. Slovensko sa podľa neho určite nejakou formou stane súčasťou tejto koalície. O tom, ako by mal vyzerať konkrétny príspevok SR, ale vláda zatiaľ nehovorila. Lajčák naznačil, že by mohlo ísť o poskytnutie výcviku irackým ozbrojeným silám a Kurdom čeliacim Islamskému štátu v pozemných operáciách v Iraku. 
      

"Sme si vedomí svojej zodpovednosti, lebo je to hrozba, ktorá sa týka aj nás, takže si nebudeme pred ňou zatvárať oči," deklaroval minister. Americký prezident Barack Obama v noci nadnes v prejave k národu vyhlásil, že Spojené štáty budú stáť na čele širokej koalície, ktorá povedie vytrvalé a neľútostné ťaženie zamerané na zničenie militantov z organizácie IS bez ohľadu na to, kde sa nachádzajú. Pôjde o letecké útoky, nie pozemnú vojnu. Do Iraku USA vyšlú ďalších 475 vojenských poradcov, ktorí posilnia kontingent približne 1000 príslušníkov amerických ozbrojených síl, ktorí už v Iraku pôsobia.
      

Najvyšší predstavitelia NATO na summite vo Walese prerokovali stratégiu boja voči sunnitským militantom, ktorí obsadili veľké časti území v Iraku a Sýrii. Americký minister zahraničných vecí John Kerry zároveň vyzval spojencov, aby podporili formujúcu sa koalíciu. Británia následne oznámila, že pošle guľomety a muníciu do Iraku na pomoc novej vláde v boji proti militantom z IS. Pridala sa tak k Nemecku, Francúzsku a Taliansku, ktoré s dodávkami zbraní tiež súhlasili.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies