Lajčák: Islamský štát je nepriateľom EÚ, ktorého treba poraziť

NETKY.SK • 16 November 2015, 19:23 • 2 min
Lajčák: Islamský štát je nepriateľom EÚ, ktorého treba poraziť

BRUSEL - Piatkové teroristické útoky v Paríži dominovali dnešnému zasadnutiu Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli, priznal šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák po ukončení tohto ministerského stretnutia. Udalosti z Paríža boli podľa neho súčasťou širšieho bloku diskusií o migračnej kríze.

slovakia

left justify in out

Lajčák uviedol, že Rada ministrov si minútou ticha uctila obete parížskych útokov. Diplomati EÚ sa potom venovali otázkam, čo treba robiť z pohľadu diplomatických úradov pre zlepšenie riešenia migračnej krízy a stretli sa s osobitným vyslancom OSN pre Sýriu Staffanom da Misturom.

"Ten vývoj sa posúva dobrým smerom. Kým na začiatku bol zameraný výlučne na dôsledky krízy, v súčasnosti oveľa viac hovoríme, že treba riešiť príčiny a zaangažovať našich partnerov do tohto procesu," uviedol šéf slovenskej diplomacie.

 

Lajčák v tejto súvislosti pripomenul, že došlo k stretnutiu na vysokej úrovni medzi predstaviteľmi EÚ a balkánskych štátov, kde sa prijali jasné závery o tom, čo treba robiť. Druhým dôležitým momentom bol minulotýždňový summit EÚ-Afrika vo Vallette, pretože EÚ podľa jeho slov potrebuje postaviť vzťahy s Afrikou na nových základoch, pričom Európania kladú dôraz na zdieľanie zodpovednosti. Do tretice čaká predstaviteľov EÚ už koncom tohto mesiaca rokovanie s Tureckom, ktoré podľa Lajčáka môže byť kľúčové z hľadiska riešenia migračnej krízy.

 

Lajčák zdôraznil, že diplomati EÚ dnes veľa času venovali tomu, ako by mala EÚ pristupovať k rozhovorom s Tureckom. Zdôraznil, že Slovensko si uvedomuje, že Turecko v tomto smere zohráva kľúčovú úlohu a treba preto pozorne vnímať očakávania tureckej strany. Dodal, že SR nemá problémy s odblokovaním prístupového procesu s Tureckom a ani výhrady voči liberalizácii vízového režimu pre občanov Turecka, čo je automaticky spojené s readmisnou dohodou.

 

"Dal som návrh, aby Európska komisia a Európska služba pre vonkajšiu činnosť urobila prehľad všetkých inštrumentov, ktoré sa využívajú pre riešenie problémov migrácie," uviedol Lajčák. Komisia jeho návrh podporila, čo v konečnom dôsledku podľa Lajčáka môže viesť k zefektívneniu využívania fondov a nástrojov pre riešenie migračnej krízy.

 

Ministri zahraničných vecí EÚ mali pracovný obed s osobitným vyslancom OSN pre Sýriu Staffanom da Misturom, ktorý ich oboznámil so sobotňajšou schôdzkou vo Viedni, kde sa za rokovací stôl podarilo dostať všetky strany zainteresované na riešení sýrskej krízy vrátane znepriatelených frakcií. Lajčák uviedol, že vo Viedni sa vytvorili podmienky na začatie politického procesu transformácie, ktorý môže viesť k novým voľbám a zmene ústavy.

"Podporili sme tento proces, aj da Misturu. Chcem oceniť, že jeden z prvých prvkov tohto procesu je prímerie, že ak všetko pôjde tak ako bolo dohodnuté, malo by to viesť k prímeriu a zastaveniu zabíjania nevinných ľudí," opísal situáciu Lajčák.

 

Na otázku TASR ako sa európski diplomati stavajú k hrozbám a akciám Islamského štátu, Lajčák aj s odkazom na diskusie o Sýrii odkázal, že Islamský štát nikdy nebude partnerom EÚ.

 

"Islamský štát je našim nepriateľom, ktorého treba poraziť," prízvukoval Lajčák. Dodal, že všetky členské štáty, vrátane SR vyjadrili podporu a súčinnosť Francúzsku a súhlasia so zintenzívnením spolupráce bezpečnostných zložiek.

 

Lajčák v závere uviedol, že z úst ministrov zahraničných vecí je výraznejšie ako doteraz zaznieva nevyhnutnosť dôslednej kontroly ľudí, ktorí prichádzajú spoza vonkajších hraníc EÚ, dôsledného rešpektovania schengenských pravidiel a kladenia väčšieho dôrazu na odchod z EÚ tých migrantov, u ktorých azylový proces nebol úspešný. (spravodajca TASR Jaromír Novak) svi

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies