Lajčák: Implementácia rozsudku ESĽP v BaH nie je vtipom ani rozmarom únie

NETKY.SK • 14 September 2013, 09:07 • 2 min
Lajčák: Implementácia rozsudku ESĽP v BaH nie je vtipom ani rozmarom únie

BRATISLAVA - Sankcie podľa šéfa slovenskej diplomacie Miroslava Lajčáka ešte žiadnu krajinu nedostali do Európskej únie. Je presvedčený, že tou najhoršou sankciou pre štát usilujúci sa o vstup do EÚ je to, že si sám zablokuje svoju perspektívu členstva.

slovakia

left justify in out

"Filozofia európskej integrácie je založená na tom, že sa chcete dostať do únie, a nie že vás únia trestá," uviedol po tohtotýždňovom stretnutí so svojím bosnianskym partnerom Zlatkom Lagumdžijom.

Hlasy o sankciách voči Bosne a Hercegovine (BaH) silneli v EÚ v súvislosti s nezodpovedným prístupom tamojších politikov, ktorí neplnili sľuby dané Bruselu. Tí sa doteraz nedokázali dohodnúť na riešení, ktorým by zosúladili ich ústavu s rozsudkom Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) z roku 2009 v prípade Sejdič a Finci. Práve tento prípad odhalil, že bosnianska ústava neumožňuje Židom a Rómom kandidovať v prezidentských a parlamentných voľbách. Môžu tak spraviť iba Bosniaci, Srbi a Chorváti. Ide o diskrimináciu postavenú na etnickom základe.

Lajčák verí, že politici v BaH si uvedomia, že únia je veľmi seriózna v tom, keď hovorí o nutnosti implementácie tohto rozsudku a že to nepovažuje za vtip ani rozmar. "Je to podmienka pre BaH," reagoval pre TASR s tým, že únia diskutuje o tom, čo by nastalo v prípade, ak by to krajina nespravila. Na budúci rok ju čakajú parlamentné voľby, ktoré by už boli druhými v rozpore s rozhodnutím ESĽP, čo by si vyžiadalo reakciu EÚ a Rady Európy. 

Situácia na západnom Balkáne sa podľa ministra vyvinula tak, že pre viaceré krajiny regiónu vyvstala jedna téma, ktorá sa im stala "osudovou". Pre Srbsko to bolo Kosovo, pre Macedónsko dve desaťročia trvajúci spor s Aténami o svoj názov, ktorý má spoločný s rovnomennou severogréckou provinciou. Pre BaH je to prípad Sejdič a Finci. "Z týchto troch záležitostí, ktoré sú všetky komplikované a citlivé, najťažším je práve Kosovo pre Srbsko. Mne dáva optimizmus to, že ak Belehrad našiel riešenie vo vzťahu k Prištine, tak sa nájde riešenie aj v ostaných dvoch krajinách. Dnes už nikto nemôže povedať, že sa to nedá urobiť, je to len otázka politickej vôle," podčiarkol Lajčák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona