Lajčák hovoril v OSN o nešírení zbraní hromadného ničenia

NETKY.SK • 24 August 2016, 10:07 • 2 min
Lajčák hovoril v OSN o nešírení zbraní hromadného ničenia

BRATISLAVA - Šírenie zbraní hromadného ničenia patrí podľa ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka medzi najväčšie hrozby pre medzinárodný mier a bezpečnosť. Uviedol to v utorok v New Yorku, kde vystúpil v otvorenej diskusii Bezpečnostnej rady OSN na tému boja proti šíreniu zbraní hromadného ničenia. Informoval o tom tlačový odbor rezortu.

slovakia

left justify in out

„Hrozbu, ktorú predstavujú tieto zbrane, ešte znásobuje riziko, že sa môžu dostať do rúk teroristov a neštátnych aktérov. Preto by malo byť hlavnou prioritou medzinárodného spoločenstva zabrániť tomu, aby sa tak stalo,“ zdôraznil Lajčák. Za účinný nástroj v tejto snahe označil rezolúciu BR OSN číslo 1 540, ktorá sa spolu s konvenciou o biologických a chemických zbraniach a zmluvou o nešírení jadrových zbraní stala súčasťou globálnej bezpečnostnej architektúry. Táto rezolúcia má teroristom a krajinám, ktoré im poskytujú zázemie, zabrániť v prístupe k zbraniam a materiálom hromadného ničenia.

 

„Zabrániť neštátnym aktérom pri získavaní zbraní hromadného ničenia nedokáže len jedna krajina, treba na to kolektívne úsilie a medzinárodnú spoluprácu všetkých štátov,“ dodal šéf slovenskej diplomacie. To by sa podľa jeho slov malo dosiahnuť aj revíziou a zlepšením rezolúcie, aby mohla byť uplatnená v čo najširšom rozsahu.
Lajčák v rámci svojho vystúpenia v Bezpečnostnej rade OSN poukázal aj na to, že neštátni aktéri využívajú pri svojich ilegálnych aktivitách nové technológie a nezriedka disponujú značnými finančnými a personálnymi zdrojmi, aby obišli existujúce kontrolné mechanizmy. „Toto je dôvod, prečo treba neustále modernizovať národné exportné kontrolné mechanizmy a venovať tomu aj dostatočné financie a ľudské kapacity,“ povedal kandidát Slovenska na post generálneho tajomníka OSN. Pripomenul tiež potrebu komunikovať s predstaviteľmi firiem, podnikov a občianskej spoločnosti s cieľom zvýšiť verejné povedomie o tom, aké riziko predstavujú citlivé komponenty v rukách teroristov a neštátnych aktérov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona