Lajčák hovoril s veľvyslancom USA pri NATO aj o boji proti ISIS

NETKY.SK • 7 December 2015, 13:42 • 2 min
Lajčák hovoril s veľvyslancom USA pri NATO aj o boji proti ISIS

BRATISLAVA - Hlavnou témou rozhovoru ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslava Lajčáka so stálym predstaviteľom USA pri Severoatlantickej aliancii Douglesom Lutem bol proces adaptácie NATO na zmenené bezpečnostné prostredie na východnej a južnej hranici a nové hrozby, ktoré z toho pre Alianciu a jej členské štáty vyplývajú. Informoval o tom tlačový odbor rezortu zahraničných vecí.

slovakia

left justify in out

Na stretnutí s veľvyslancom Lajčák zdôraznil potrebu reagovať na nové výzvy spoločne a koordinovane. "Mali by sme robiť všetko pre to, aby sme na najbližšom summite NATO vo Varšave na budúci rok vyslali jasný signál, že Aliancia je jednotná a schopná prispôsobiť sa novým bezpečnostným podmienkam," myslí si šéf slovenskej diplomacie. Rovnako potvrdil záväzok Slovenska postupne zvyšovať rozpočet na obranu a pokračovať v modernizácii Ozbrojených síl SR. "Nechceme byť len pasívnymi konzumentmi kolektívnej bezpečnosti, ale našimi schopnosťami a kapacitami k nej aj prispievať," dodal Lajčák.

 

Minister si takisto myslí, že užšie spolupracovať by malo aj NATO a Európska únia, keďže obe zoskupenia čelia podobným výzvam a vo viacerých oblastiach majú spoločné záujmy. S Lutem hovoril aj o problematike hybridného vedenia vojny, vymenili si názory na boj proti tzv. Islamskému štátu (ISIS) v Sýrii a Iraku a zhodli sa na dôležitosti pokračovania medzinárodného úsilia pri stabilizácii Afganistanu. Lajčák vyzdvihol aj minulotýždňové zasadnutie NATO v Bruseli, na ktorom sa ministri zahraničných vecí členských štátov rozhodli o pozvaní Čiernej Hory do Aliancie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies